معیارها و شاخصه های مبتلایان به اعتیاد اینترنتی چیست؟
– اخبار اقتصادی –
به گزارش خبرگزاری تسنیم؛ امروزه با گسترش فضای مجازی، دسترسی به اینترنت رو به افزایش است و به دلیل رواج وسایل ارتباطی دسترسی به اینترنت بسیار آسان شده است. کاربران اینترنت در هر زمان و مکانی می توانند به راحتی به اینترنت وصل شده و از مزایای بیشمار آن استفاده کنند. اینترنت افزون بر مزایای بسیار خود، آسیب های زیادی مانند کلاهبرداری، از میان رفتن عفت، سرقت اطلاعات، سوء استفاده از کاربران را در پی داشته است که یکی از مهمترین این آسیب ها، اعتیاد اینترنتی است.
بیشتر بخوانید:
«فضای مجازی، تهدید یا فرصت؟»| 8 آسیب جسمانی استفاده افراطی از گوشی همراه و تبلت در کودکان«فضای مجازی، تهدید یا فرصت؟»|فرصت ها و تهدیدات فضای مجازی در عرصه قومیتفضای مجازی، تهدید یا فرصت؟|مهمترین اقدامات کلان وزارت ارتباطات در راه اندازی شبکه ملی اطلاعات چیست؟«فضای مجازی، تهدید یا فرصت؟»|فضای سایبری و گستره قاعده نفی سبیل«فضای مجازی، تهدید یا فرصت؟»|آسیب های اجتماعی و ماهیتی فضای مجازی
اعتیاد به اینترنت اصطلاحی است که نخستین بار یانگ آن را به عنوان یک اختلال معرفی کرد. این اعتیاد با عنوان های متفاوتی همچون «اعتیاد به اینترنت»، «اختلال اعتیاد اینترنتی»، «نوعی اعتیاد رفتاری یا اعتیاد فناوری» از سوی کارکنان شرکت ها که همواره رو به فزونی اند معرفی شده است. محققان در تعریف اعتیاد اینترنتی به ساعات استفاده کاربران توجه کرده اند، به گونه ای که اگر کاربر در طول روز بین 2 تا 3 ساعت از اینترنت استفاده کند، کاربر معمولی و در صورتی که بیش از 8 و نیم ساعت استفاده کند معتاد به اینترنت به شمار می آید.
به اعتقاد دانشمندان، تفاوت میان استفاده بهنجار از اینترنت و استفاده بیمارگونه و اعتیاد به اینترنت، با نشانه های زیر مشخص می شود و کسانی که دست کم پنچ نشانه از این نشانه را داشته باشند، جزء کاربران معتاد به اینترنت دسته بندی می شوند.
- شیفته شدن به اینترنت
- احساس نیاز به استفاده از آن
- تلاش ناموفق برای متوقف کردن استفاده از آن
- احساس پریشانی، بی قراری و نداشتن آرامش بدون وجود اینترنت
- استفاده از اینترنت بیش از مقداری که قصد استفاده از آن را دارند
- به خطر انداختن روابط، شغل، فرصت آموزشی یا حرفه مهم به دلیل استفاده از اینترنت
- آمادگی برای برهم زدن روابط اجتماعی
- دروغ گفتن به دوستان و نزدیکان صمیمی برای از دست ندادن فرصت استفاده از اینترنت
- استفاده از اینترنت به عنوان راه حل فرار از گرفتاری ها
همچنین طبق تحقیقات انجام شده، معیارهای دیگری نیز برای شناسایی معتاد به اینترنت نام برده شده است که از این معیارها عبارت است از:
- ناتوانی در کنترل مدت زمان برخط بودن
- غافل بودن از کار و تعهدات شخصی
- کاهش ارتباط اجتماعی و در نتیجه از دست دادن دوستان و دچار شدن به مشکلات خانوادگی
- تغییرهای شدید در شیوه زندگی و اجتناب از فعالیت های مهم زندگی برای صرف زمان بیشتری در اینترنت
- دروغ گفتن به دوستان و خانواده برای پنهان ماندن میزان استفاده از اینترنت
- صرف پول زیاد و بیش از حد برای برخط بودن
- برخط بودن به منظور فرار از مشکلات زندگی، زدودن اضطراب، درماندگی و احساس گناه و افسردگی
- کاهش فعالیت فیزیکی و بی توجهی به خوردن و بهداشت برای سلامت عمومی
- احساس بی قراری، افسردگی و اضطراب در هنگامی که می کوشند فعالیت برخط خود را کم یا قطع کند
- حرص زیاد برای صرف زمان بیشتر در اینترنت و وسواس فکری درباره آن
بنابراین می توان اعتیاد به اینترنت به معنای استفاده بیش از حد نیاز از آن به گونه ای که موجب وابستگی در کاربران شود تا حدی که این امر در زندگی و روابط اجتماعی آنان اختلال ایجاد کند. این وابستگی اختیار و اراده فرد را از او می گیرد و موجب می شود او به سلامت، وظایف اجتماعی و دیگر وظایف انسانی اش توجه نکند.
انتهای پیام/