اقتصادی

پرسش رییس اتاق ایران و چین: وقتی همه هزینه‌ها بالا رفته، چرا دستمزد کارگران افزایش پیدا نکند؟

پرسش رییس اتاق ایران و چین: وقتی همه هزینه‌ها بالا رفته، چرا دستمزد کارگران افزایش پیدا نکند؟

به گزارش خبرآنلاین، مردم در حالی با بزرگترین تورم سال‌های پس از انقلاب دست و پنجه نرم می‌کنند که بیشترین فشار تورم بر کالاهای اساسی مانند خوراکی‌ها و بر دوش اقشار فرودست روستایی و سه دهک فقیر جامعه است. با این که تورم در کل به زیان فرودست و مزدبگیر و به سود سرمایه‌داران است اما تورمی که این روزها بر اقتصاد ایران حاکم است فشار معیشتی بر فقرا را دو چندان کرده است.
در این شرایط شورای عالی کار تصمیم به سنت شکنی گرفته و بناست برای دومین بار در ۱۴۰۵ حداقل دستمزد را افزایش دهند. این میان شنیده می‌شود دولت در تلاش است تا ماجرای ترمیم مزد را افزایش حداقلی، حدود ۲ تا ۳ میلیون تومانی فیصله دهد. اقدامی که به نظر نمی‌رسد در عمل بتواند چالش‌های معیشتی ۱۶ میلیون کارگر ایران را حل کند.
مجیدرضا حریری، رئیس اتاق بازرگانی ایران و چین و فعال بخش خصوصی، با تأکید بر اینکه سهم دستمزد کارگران از هزینه نهایی کالا در بخش‌های مختلف اقتصاد متفاوت است، گفت: در بخش خدمات هزینه دستمزد سهم بیشتری دارد، اما در تولید صنعتی، دستمزد کارگران حداکثر ۷ درصد از کل هزینه را تشکیل می‌دهد.
وی افزود: امروز نسبت به اسفندماه، هزینه‌های تولید در سایر نهاده‌ها از جمله آب، برق، گاز، حمل‌ونقل و سود تأمین مالی بیش از دو برابر شده است. قیمت‌ها نیز با این تورم بالا خود را تطبیق داده و به همین دلیل امروز نسبت به اسفندماه بیش از ۵۰ درصد تورم را شاهد هستیم.
حریری ادامه داد: این امر بیانگر این است که ما تولیدکنندگان خدمات و کالاهای داخلی، قیمت مصرف‌کننده خود را حداقل ۵۰ درصد بالا برده‌ایم و من نمی‌دانم چه اشکالی دارد دستمزد کارگران هم بالا برود. وقتی همه هزینه‌ها افزایش پیدا کرده است، می‌توانیم دستمزد را هم افزایش دهیم.
وی افزود: بعید می‌دانم هیچ کارفرمایی که سرش به تنش بیارزد مخالف افزایش دستمزد باشد. حتی در صحبت با دوستانم، مخالفتی در بخش خصوصی ندیدیم. خیلی‌ها خودشان ۲۰ تا ۲۵ درصد افزایش داده‌اند. بنابراین کارفرمایان هم نسبت به وضعیت مزد احساس خوبی ندارند و برخی بدون فشار قانون هم تا جای ممکن دستمزد کارگران خود را افزایش داده‌اند.
وی ادامه داد: اگر کارگر با ۸ ساعت کار نتواند مخارج حداقلی زندگی خود را که الان می‌گویند ۷۰ تا ۸۰ میلیون تومان است تأمین کند، چه دلیلی وجود دارد که کار کند؟ مزد اگر نتواند هزینه‌های کارگر را تأمین کند، کل فلسفه کار کردن زیر سؤال می‌رود.
حریری با اشاره به افزایش تعداد نیروی کار دوشغله و سه‌شغله اظهار کرد: امروز بخش بزرگی از نیروی کار دوشغله و سه‌شغله شده‌اند و این مسئله مشکل‌ساز است، زیرا هر قدر مشاغل یک فرد بیشتر شود، تمرکز و تعلق او به بنگاه‌هایی که در آنها شاغل است نیز کاهش می‌یابد.
حریری در مورد اینکه گفته می‌شود افزایش مزد احتمالا در حد ۲ تا ۳ میلیون تومان خواهد بود، گفت: دو، سه میلیون تومان یعنی هیچ. افزایش دستمزد ۱۰ تا ۱۵ درصد مهم نیست و با این تورم گرهی از کار کسی باز نمی‌کند.
وی افزود: من فکر می‌کنم افزایش مزد حداقل باید ۲۵ درصد باشد تا کارگر امکان سر کار آمدن با این قیمت‌ها را داشته باشد.
حریری ادامه داد: کارگری که کارش ثروت‌آفرین است باید تصمیم بگیرد که با این حقوق‌ها بماند یا برود سراغ کار دیگری. از دست دادن نیروی انسانی زیان بزرگی است.
متن کامل گفتگو را از این‌جا می‌توانید بخوانید.

۲۲۳۲۲۹

مجله خبری mydtc

نمایش بیشتر

نوشته های مشابه

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

دکمه بازگشت به بالا