حذف کانونهای عفونت کرونا با رعایت ۳ اصل رعایت پروتکلها، فاصلهگذاری و واکسیناسیون
پروفسور قاسم آهنگری، متخصص ایمونوژنتیک و استاد تمام دپارتمان ژنتیک پزشکی پژوهشگاه ملی مهندسی ژنتیک و زیست فناوری در گفتوگو با ایسنا با بیان اینکه ویروس کرونا از زمان شیوع تاکنون مسیر متفاوتی طی کرده است، گفت: اگر چه من و همکارانی که سالیان زیادی در مراکز معتبر علمی در ارتباط کاری بوده و هستیم، اعلام کرده بودیم مشخص نیست آیا تغییرات ایجاد شده در این ویروس به سمت تضعیف حرکت دارد و یا تشدید بیماری را موجب میشود، ولی آن چیزی که اهمیت داشت و دارد و حتی قبل از مطالعات تجربی در آزمایشگاههای معتبر نیز اعلام کردیم، ارتباط و رابطه مستقیم شیوع بیماری با تغییرات ژنتیکی است که منجر به ایجاد واریانتهای جدید میشود.
وی ساختار این ویروس RNA و ماهیت آن را با ویروسهای کلاسیک کاملا متفاوت دانست و ادامه داد: ویروس کرونا بر اثر تقسیمات و آنزیمهای کمک کننده در تشکیل آرایش ژنی این ویروس در حین تکثیر منجر به بوجود آمدن واریانتهای جدید ویروس میشود.
آهنگری ادامه داد: در طی این دو سال از شیوع این ویروس ابتدا اسم شهر یا کشور بر روی واریانتها گذاشته میشد، ولی با توجه به اعتراض آن کشورها از نظر پیامدهای اقتصادی و اجتماعی، اکنون واریانتهای ویروس کرونا بر اساس حروف لاتین نامگذاری میشوند به طوری که واریانت انگلستان را "آلفا"، آفریقای جنوبی را "بتا"، و برزیل را "گاما" و هند را "دلتا" و اخیرا "دلتاپلاس" مینامند.
این عضو هیات علمی پژوهشگاه ملی زیست فناوری، اضافه کرد: هر یک از این واریانتهای نوپدید متاسفانه نه تنها تضعیف نشده است، بلکه تقویت شده و قدرت بیماریزایی آن از نظر شیوع، افزایش یافته و سن ابتلا به آن نیز کمتر شده است. از این رو رابطه قدرت خطا در ساختار ویروس با میزان سرایت و پخش آن موجب شده است پدیده "ایمنی گلهای" را باید کاملا فراموش کنیم؛ چرا که این روش هزینه انسانی، اقتصادی و بهداشتی زیادی را در بردارد.
وی با طرح این سوال که چه باید کرد، یادآور شد: در مرحله اول رعایت اصول بهداشتی، فاصله گذاری اجتماعی هم در طول پیکهای شیوع و هم قبل از آن اهمیت دارد؛ چرا که مانع از شیوع و توسعه بیماری میشود.
آهنگری ادامه داد: رعایت پروتکل های بهداشتی در زمان قبل از شیوع موجب عدم تشکیل کانونهای عفونی می شود. این گفته به آن معنا است که در حالت آرامش که کانونهای عفونی فعال نشدهاند، این روش بهترین توصیه به شمار میرود. در زمان شیوع که بعد از مرحله تشکیل کانونهای عفونی است، رعایت پروتکلهای بهداشتی میتواند انتقال ویروس از افراد ناقل ویروس را عقیم کند و چرخه توسعه بیماری را کاهش دهد.
به گفته وی، واکسیناسیون تنها راه مبارزه و پیشگیری موثر این ویروس است، به طوری که نتایج بالینی همکاران ایمونولوژیست بین المللی مبتنی بر گزارشهای تجربی در طی مدت واکسیناسیون نمایانگر کاهش مرگ و میر در تمام انواع بیماری است.
این استاد تمام دپارتمان ژنتیک پزشکی پژوهشگاه ملی مهندسی ژنتیک با انتقاد نسبت به انتشار محتویات علیه واکسیناسیون، گفت: در طی این مدت در فضای مجازی فیلم و عکس و یا محتویات در خصوص واکنش بدن بعد از تزریق واکسن کرونا و تایید عوارض و مرگ ناشی از واکسن کووید منتشر شده است و این در حالی است که این گونه تبلیغات مصداق جنایت علیه بشریت است و باید به هموطنان آگاهیهای لازم ارائه شود.
وی اضافه کرد: آن چیزی که مطالعات تجربی بین المللی بعد از تزریق واکسن نشان میدهد، نمایانگر کاهش شدت بیماری و مرگ و میر در افرادی است که دو دوز کامل واکسن را دریافت کردهاند.
این محقق حوزه ایمونولوژی خاطر نشان کرد: فرض کنید بنا بر عللی کانون عفونت واریانت جدید ویروس کرونا تشکیل و منجر به شیوع آن شود. مطالعات بین المللی اخیر بیانگر آن است که با توجه به تزریق واکسن و تجربه قبلی برخورد سیستم ایمنی بدن فرد آلوده به ویروس، بدن عوامل موثر آنتی ژنتیک ایمنی را سریعتر شناسایی می کند و در نتیجه مانع گسترش و تشکیل آبشار التهابی فوق حاد میشود، ضمن آنکه از میزان بستری مبتلایان در ICU بیمارستان ها کاهش خواهد یافت.
وی تاکید کرد: قطعا با افزایش واکسیناسیون افراد جامعه هر چند با قدرت اثربخشی متفاوت که مطمئنا دارای یک رنج متفاوت اثربخشی هستند، خاطره ای در بدن ما ایجاد می کند که به محض ورود ویروس، سیستم ایمنی فرد چنانچه سالم باشد واکنش داده و فرد را از مرگ نجات می دهد.
وی با اشاره به مبتلا شدن افراد واکسینه شده در برابر ویروس کرونا، توضیح داد: هیچ تضمینی برای مبتلا نشدن دوباره افراد بعد از واکسیناسیون وجود ندارد، ولی آمار مطالعات بین المللی نشان از کاهش مرگ و میر حتی در این گروه از بیماران دارد که ناشی از تشکیل سلولهای خاطره ای و تولید سریع تر فرآورده های ایمنی است.
آهنگری خاطر نشان کرد: در شرایط اضطرار فعلی مهم نیست چه نوع واکسنی در دسترس است و آنچه اهمیت دارد دسترسی مردم به اولین واکسن و تزریق آن است و واکسیناسیون یک ماهیت پیشگیرانه مخصوصا در بیماری کرونا دارد و زمانی موثر است که افراد به همراه واکسیناسیون پروتکلهای بهداشتی را نیز همزمان رعایت کنند.
این عضو هیات علمی پژوهشگاه ملی زیست فناوری ادامه داد: واکسیناسیون و اجرای پروتکلهای بهداشتی اولا جلوی تشکیل کانونهای عفونی بیماری کرونا را می گیرد. ثانیا چنانچه بنا بر علل مختلف کانون ناخواسته تشکیل شود، در آنجا مجال توسعه و فراگیر خود را از دست میدهد.
به گفته وی، اجرای این مهم در کشورهایی که این دستور العمل همزمانی را اجرا کرده اند هم اکنون موجب شده است آرام آرام مردم به زندگی عادی برگردند، ضمن آنکه به چرخش درآمدن اقتصاد، مشکلات اجتماعی، روحی و جسمی و بهداشتی مردم نیز بهبود خواهد یافت.
وی با تاکید بر اینکه بر اساس نتایج مطالعات بین المللی با اجرای واکسیناسیون و رعایت پروتکلهای بهداشتی، می توان سلامتی خود و خانواده را تضمین کرد، یادآور شد: از سوی دیگر در بررسی دیگری که در تعداد زیادی از بیماران پیوندی و دیابتی صورت گرفت، مشخص شد ایمنیزایی واکسنها در افراد دیابتی و مخصوصا افرادی که پیوند کلیه انجام داده اند، به صورت کامل نیست و این دسته از بیماران باید پروتکل های بهداشتی و فاصله گذاری اجتماعی را با توجه به اینکه واکسن دریافت کرده اند، بیشتر رعایت کنند.
این محقق در خصوص دریافت واکسن برای افراد مبتلا شده به کرونا، اضافه کرد: در این گونه موارد دستورالعمل برای جلوگیری از واکنش شدید سیستم ایمنی توصیه میشود، به گونهای که افرادی که به تازگی به کرونا مبتلا شدهاند و یا تست آنها مثبت شده است، باید بین ۶ تا ۸ هفته بعد واکسن تزریق کنند. همچنین برای افرادی که دوز اول واکسن را زدهاند و به کرونا مبتلا شدهاند، تاثیر واکسیناسیون به مدت ۶ تا ۸ هفته بعد از درمان بیماری، توصیه میشود.
آهنگری در پاسخ به این سوال که آیا میتوان دو دوز واکسن کرونا را از دو نوع مختلف واکسن دریافت کرد، گفت: پاسخ منفی است؛ چرا که بر اساس دستورالعملها، بعد از دریافت دوز دوم، حداقل ۶ ماه زمان نیاز است تا بتوان نسبت به انتخاب نوع دیگر واکسن تصمیم گیری کرد. کما اینکه در کشورهایی که خیلی زود واکسیناسیون را آغاز کردند، ۶ ماه پس از آخرین دوز، واکسنهای پیشرفتهتری را برای تزریق آماده کردهاند.
وی در انتها بر حفظ فاصله اجتماعی و رعایت پروتکلهای بهداشتی تاکید کرد.
انتهای پیام