گزارش جدید مجلس در مورد استخراج رمزارزها در کشور
آنچه در ایران مطرحشده و مورد سیاستگذاری قرار گرفته، استخراج رمزارزهای انرژی بر، از جمله بیت کوین بوده؛ که به عنوان بزرگترین خطر آسیب پایداری شبکه برق کشور است. طرح برخورد با استفاده غیرمجاز از ماینرها در دستور کار دولت قرار دارد و از ابتدای شروع طرح، مجموع کشف و شناسایی دستگاههای غیرمجاز به ۲۲۱ هزار و ۱۶۳ دستگاه رسیده که توان مصرفی آنها معادل ۶۲۱ مگاوات بوده است.
به گزارش سایت پژوهشهای مجلس، شاخصترین اقدام کشور در سیاستگذاری استخراج رمزارزها، ایجاد ممنوعیت استخراج رمزارز در تابستان سال ۱۴۰۰ بود که عملاً شکست خورده محسوب می شود؛ زیرا تراهَش مطلق ماهانه ایران در شبکه بیتکوین از ۹۴/۶ میلیون تراهَش به ۷۵/۳ میلیون تراهَش رسید.
این یعنی بیش از نیمی از استخراجکنندگان بدون توجه به ممنوعیت و قطعی برق مشغول استخراج رمزارز بودهاند.
اما خطر اصلی، ضعف کشور در اعمال سیاستهای سلبی و ایجابی در حوزه استخراج رمزارز است که ناشی از گسترش استخراج رمزارزهایی مانند اتریوم در منازل شخصی است. استخراج بیتکوین در مزارع بزرگ و با تجهیزاتی که مصرف محسوس و با قابلیت ردیابی بالاتر دارند انجام میشود اما مجموع مصرف برق در منازل برای استخراج اتریوم کمتر از ۱۲ مگاوات است.
رفع این تهدیدات نیازمند چارچوب مقرراتی شفاف برای نظارت بر استخراج دارایی دفتر کل توزیع شده در کشور است؛ همچنین اعمال ممنوعیت کامل استخراج در کشور با توان فنی فعلی کشور غیرممکن است.
نوع جدیدی از رمزارزها وجود دارند که انرژی را هدر نداده و در حال توسعه هستند که کارهایی مانند: ارائه فضای ذخیرهسازی محتوا یا ارائه توان رایانشی برای فعالیتهای مفید مثل واقعیت افزوده و متاورس را به میدان رقابت استخراج وارد میکنند.