اختصاص ۱۶۰ میلیارد تومان اعتبار برای احیا بافتهای تاریخی
به گزارش دیتاسنتر من، تفاهمنامه همکاری وزارت میراثفرهنگی، گردشگری و صنایعدستی و بنیاد مسکن انقلاب اسلامی امضاء شد. بنیاد مسکن اعلام کرد: ۱۶۰ میلیارد تومان اعتبار برای احیا و مرمت بافتهای ارزشمند تاریخی در روستاها اختصاص داده است.
بر اساس گزارش ایسنا، اکبر نیکزاد، رییس بنیاد مسکن انقلاب اسلامی گفت: امیدواریم این تفاهمنامه برای مردم و بهویژه روستاییان خیر و برکت داشته باشد. در تنظیم تفاهمنامه، همکاران ما در بنیاد مسکن و وزارت میراثفرهنگی، گردشگری و صنایعدستی زحمات زیادی کشیدند.
او همچنین بیان کرد: در موضوع میراثفرهنگی، مهندس ضرغامی و همکارانش صاحبنظر هستند. با سوابق وزیر میراثفرهنگی آشنا هستم، او در هر جا که بوده باعث خیر و برکت بوده است و برنامهریزیای که طی این مدت در وزارت میراثفرهنگی انجام داده، مبین حرکت خوب در حوزه میراثفرهنگی است.
نیکزاد ادامه داد: روستاها قطب اقتصاد کشور هستند و توجه مسؤولان بر رونق آنهاست. خوشبختانه گردشگری و سفر در سبد خانوار جایگاه پیدا کرده و همه آن را ضروری میدانند.
رییس بنیاد مسکن با بیان اینکه روستاها در گردشگری جایگاه خود را دارند، اظهار کرد: روستاهای هدف گردشگری و تاریخی جایگاه ویژهتری دارند. امضای این تفاهمنامه فرصت مغتنمی برای مرمت و احیای آثار تاریخی در روستاها و روستاهای گردشگری است تا مردم علاوهبر گردش در این روستاها بتوانند بناهای تاریخی را ببینند.
او گفت: مرمت بناهای تاریخی در روستاها روی گردشگری تاثیر دارد. در سالهای گذشته کارهای زیادی در این زمینه انجام شده که در سالهای بعدی باعث رونق روستاها شده است.
نیکزاد ادامه داد: مطالعات خوبی توسط ادارات کل میراثفرهنگی استانها و بنیاد مسکن در زمینه احیا و مرمت بناهای تاریخی در روستاها انجام شده است. بنیاد مسکن به عنوان یادگار حضرت امام (ره) امروز در تمام نقاط کشور شعب و بانک ماشینآلات دارد. امضای این تفاهمنامه کار ارزشمندی است و موجب همافزایی بیشتر میان وزارت میراثفرهنگی و بنیاد مسکن انقلاب اسلامی میشود.
او همچنین بیان کرد: همکاران ما در وزارت میراثفرهنگی نظرات خوبی دارند. برای حوزه میراثفرهنگی اعتبارات ویژه داریم، به طوری که ۱۶۰ میلیارد تومان برای احیا و مرمت بافتهای ارزشمند تاریخی در روستاها اختصاص دادیم. مشاوران خوبی در وزارتمیراثفرهنگی داریم و میتوانیم از نظرات آنها استفاده کنیم.
رییس بنیاد مسکن افزود: از وزارت میراثفرهنگی تقاضا دارم هر چند ماه یکبار نشستی با بنیاد انقلاب اسلامی برای اجرای مفاد این تفاهمنامه برگزار کند تا مردم احیای بافتهای تاریخی را شاهد باشند.
۳۰۰ روستا بافت باارزش دارد
سیدهادی احمدی، روئینی مدیرکل حفظ و احیای بناها، محوطهها و بافتهای تاریخی، روستاها را زیستگاه مهم آثار ملموس و ناملموس ایران دانست و گفت: بسیاری از داشتههای فرهنگی ما در طول قرن گذشته به خصوص در شهرها بهدلیل بیتوجهی، از بین رفته است. هرچند جای خوشبختی دارد که در روستاها هنوز بسیاری از آنها قابل ارزشگذاری و حفاظت هستند.
مدیرکل حفظ و احیای بناها، محوطهها و بافتهای تاریخی با بیان اینکه بسیاری از روستاها به لحاظ تاریخی دستنخورده باقی ماندهاند، گفت: این بنیاد توانسته مدیریت خوبی را در روستاها انجام دهد و بدون کمک بنیاد مسکن ما قادر به انجام وظایفمان نیستیم.
او همچنین به همکاریهای مهم با بنیاد مسکن در برنامه ششم توسعه اشاره کرد و افزود: ۳۰۰ روستای دارای بافت با ارزش و هدف گردشگری شناسایی شد که بنیاد مسکن تمام نظرات و مشورتهای ما را اعمال کرده است.
او بیان کرد: امیدواریم با آغاز برنامه هفتم و امضای این تفاهمنامه، همکاری طلایی در تمام حوزهها انجام شود و نتیجه پنج سال آینده رضایتبخش باشد.
وزارت میراث و بنیاد مسکن بر سر چه تفاهم کردند؟
تفاهمنامه همکاری مشترک بین وزارت میراثفرهنگی، گردشگری و صنایعدستی و بنیاد مسکن انقلاب اسلامی به منظور حفظ الگوهای ارزشمند معماری بومی و احیای واحدهای مسکونی واجد ارزش معماری بویژه در روستاهای دارای بافت با ارزش، هدف گردشگری و شاخص با هدف توسعه پایدار روستایی در ارتباط با احیا و تداوم معماری ایرانی ـ اسلامی، توسعه گردشگری روستایی و استفاده از ظرفیتهای دو دستگاه در اجرای طرح توسعه پایدار منظومههای روستایی به امضا رسید.
موضوع تفاهمنامه شامل همکاری در زمینه مرمت و احیای بناهای دارای ارزش تاریخی و معماری بومی، همکاری دو دستگاه برای توسعه گردشگری و صنایعدستی روستایی، ارتقای سطح هماهنگیهای درون و برونسازمانی مؤثر بر توسعه میراثفرهنگی، گردشگری و صنایعدستی در حوزههای روستایی منتخب طرح منظومهها در راستای همافزایی فرابخشی، صیانت از معماری بومی در ساختوسازهای روستایی، تهیه چهارچوب طرحهای ویژه حفاظت و احیای بافتهای تاریخیفرهنگی (از جمله تعیین حریمها) با رویکرد صیانت از بافتهای ارزشمند تاریخیفرهنگی و ارتقای کیفت زندگی ساکنان روستاها در چهارچوب قوانین و مقررات است.
صیانت از معماری بومی و تداومبخشی به شیوههای ساختوساز روستایی، صیانت از معماری بومی و تداومبخشی به شیوههای ساختوساز متناسب با زیستبوم محلی و هویت معماری و بصری از طریق احیای دانش سنتی معماری در روستاها، فراهم کردن زمینه حمایتهای فنی و مالی برای مرمت و احیای بناهای واجد ارزش معماری بومی، تنوع بخشی و شبکهسازی نظام فعالیت در منظومههای روستایی منتخب، مبتنی بر طرحهای اثربخش و محرک توسعه میراثفرهنگی، گردشگری و صنایعدستی، توانمندسازی و ظرفیتسازی جامعه محلی (روستاییان) برای نقشپذیری در فرآیند توسعه میراثفرهنگی، گردشگری و صنایعدستی در منظومههای روستایی و روستاهای منتخب و ایجاد زمینههای انتقال تجارب ساخت مسکن با الگوهای معماری بومی و مصالح بومآورد به نسلهای آینده از اهداف تفاهمنامه همکاری مشترک بین وزارت میراثفرهنگی، گردشگری و صنایعدستی و بنیاد مسکن انقلاب اسلامی عنوان شده است.