سرور مجازی
اخبار آی تیتکنولوژیفناوری

آناتومی ماوس و کیبورد؛ هرآنچه باید درباره ساختار آن‌ها بدانید

آیا می‌دانید ماوس و صفحه‌کلید چند نوع هستند؟ چه ساختاری دارند؟ چگونه کار می‌کنند و انواع مختلف این دو وسیله جانبی که در هنگام کار با کامپیوتر دائماً با آن‌ها سروکار داریم، چه تفاوتی با یکدیگر دارند. در این مطلب قصد داریم انواع ماوس و صفحه‌کلیدها را کالبدشکافی کنیم و آناتومی آن‌ها را به زبان ساده تشریح کنیم. با ما همراه باشید. ابتدا مقاله را با تشریح آناتومی ماوس آغاز می‌کنیم.

آناتومی ماوس

ماوس برخلاف ظاهر ساده خود، ساختار چندان ساده‌ای ندارد؛ اگرچه طراحی و ساختار ماوس و صفحه‌کلید مانند CPU و کارت گرافیک اصلاً پیچیده نیست؛ اما همین دو وسیله جانبی درظاهر ساده، اگر به‌درستی طراحی نشوند، استفاده از آن‌ها واقعاً عذاب‌آور می‌شود.

ماوس‌ها در انواع مختلف تولید می‌شوند و دارای رده‌های قیمتی مختلفی هستند؛ از ماوس‌های ارزان‌قیمت کاملاً ساده که توسط میلیون‌ها کاربر استفاده می‌شود و در حال حاضر قیمت آن‌ها از ۳۰ هزار تومان شروع می‌شود (مثل ماوس‌های لاجیتک)، گرفته تا ماوس‌های گیمینگ بسیار گران‌قیمت.

اجازه دهید تشریح را با ماوس‌های ساده آغاز کنیم. این ماوس‌ها تنها دارای دو دکمه برای راست کلیک و چپ کلیک و یک چرخ‌‌ اسکرول هستند. در برخی از این ماوس‌ها دکمه دیگری هم برای کنترل بیشتر ماوس وجود دارد که ویژگی‌های مختلفی را در اختیار کاربران قرار می‌دهد؛ اما اساس کار تمام این دکمه‌ها در وسایل مختلف یکسان است.

معمولاً قسمت بالایی این ماوس‌ها که شامل دکمه‌های چپ و راست هم می‌شود، از پلاستیک آکریلونیتریل بوتادین استایرن یا به‌اختصار پلاستیک ABS تهیه‌شده با روش تزریق قالب ساخته شده‌اند و قسمت‌های مختلف سطح آن‌ها یک‌تکه هستند و از یکدیگر جدا نیستند.

موس

سطح پلاستیکی این ماوس‌ها از یک‌سو به‌اندازه‌ای نازک هستند که انعطاف کافی را داشته باشند و از سوی دیگر به‌اندازه‌ای ضخیم هستند که در زیر فشار دستگاه پرس، شکل خود را از دست ندهند و به‌اصطلاح دفرمه نشوند. به‌عبارت‌دیگر ماهیت پلاستیک استفاده‌شده برای ساخت این قسمت از چنین ماوس‌هایی باعث می‌شود کلیدهای چپ و راست ماوس کاملاً نرم و روان باشند. جنس قسمت بالایی برخی از ماوس‌ها از جنس پلیمر نرم‌تر و حتی فلز است.

در زیر این ماوس‌ها هم حسگر اپتیکالی وجود دارد که برای تشخیص حرکت ماوس طراحی شده است (در ادامه با این حسگر بیشتر آشنا می‌شویم). توصیه می‌کنیم برای اینکه ماوس نرم‌تر و روان‌تر شود، آن را روی یک پد پُلی تترافلوئورو اتیلن قرار دهید (پلیمری با قابلیت ایجاد اصطکاک کم با شی‌ای که روی آن حرکت می‌کند).

موس

البته امروزه حتی ارزان‌ترین هم ماوس‌ها هم دارای پایه گردی از جنس پلی‌پروپیلن نرم هستند که عملکرد نسبتاً روانی را برای آن‌ها به ارمغان می‌آورند. قسمت داخلی ماوس‌های ارزان‌قیمت هم کاملاً ساده است و این ماوس‌ها برد بسیار ساده را در خود جای داده‌اند که تنها از ۷ بخش ساده تشکیل شده است که به شرح زیر هستند:

  • سه میکروسوئیچ
  • یک پتانسیومتر (نوعی مقاومت مورداستفاده برای کنترل سرعت، ولتاژ و فرکانس)
  • یک LED قرمز
  • یک خازن
  • یک سنسور ادغام‌شده و یک تراشه کنترل‌کننده

شاید چنین سخت‌افزاری کاملاً ساده به نظر برسد؛ اما نیاز بسیاری از کاربران را برطرف می‌کند.

در داخل میکروسوئیچ‌های برد ماوس، قطعه فلزی با حالت فنری وجود دارد که هنگامی‌که فشار داده می‌شود به‌جای خود باز می‌گردد. زمانی که میکروسوئیچ فعال می‌شود، قطعه فلزی به قدری پایین می‌رود تا با کنتاکت میکروسوئیچ برخورد کند. پس از برخورد این قطعه با کنتاکت، مدار بسته و سیگنال روشن یا On ایجاد می‌شود.

برد چرخ موس

میکرو سوئیچ‌ها یکی از مهم‌ترین قطعات ماوس‌ها محسوب می‌شوند و کیفیت ماوس‌ها تا حدود زیادی به کیفیت این قطعات بستگی دارد؛ بنابراین در ماوس‌های گران‌قیمت از میکرو سوئیچ‌های باکیفیت با دوام بالا استفاده می‌شود تا در صورت استفاده درست از ماوس یا حتی استفاده غلط از آن، سال‌ها بدون هیچ‌گونه مشکلی کار کنند.

البته به‌هرحال هر قطعه فلزی که با قطعه دیگری برخورد و اصطکاک داشته باشد، پس از مدتی ساییده می‌شود. قطعه فلزی میکروسوئیچ‌ها نیز از این قاعده مستثنا نیست و پس از چند سال استفاده از ماوس، خاصیت فنری و ارتجاعی خود را از دست می‌دهند. درضمن استفاده از ماوس در محیط‌های نامناسب نیز باعث آسیب دیدن این قطعه فلزی و مختل شدن عملکرد آن می‌شود.

برد موس

میکروسوئیچ‌ها به میزان انبوه تولید می‌شوند و هرچقدر ارزان‌تر باشند، امکان شکستن آن‌ها هم بیشتر می‌شود. در صورت شکسته شدن میکروسوئیچ‌ها معمولاً کاربران ماوس جدیدی می‌خرند؛ اما اگر هویه داشته باشید و با اصول لحیم‌کاری آشنا باشید، می‌توانید تنها میکروسوئیچ ماوس را بخرید و به‌راحتی آن را روی برد لحیم کنید. تعویض میکرو سوئیچ کار بسیار ساده‌ای است.

با وجود اینکه دکمه‌های ماوس تنها برای فعال و غیرفعال کردن میکرو سوئیچ‌ها طراحی شده‌اند، اما چرخ‌‌های اسکرل ساختار نسبتاً پیچیده‌تری دارد. چرخ ماوس باید به گونه‌ای طراحی شود که کاربر به‌راحتی با آن بتواند پیوسته و منقطع اسکرول کند. در ماوس‌های بسیار ارزان‌قیمت پتانسیومتری با قابلیت چرخش این امکان را فراهم می‌کند که کاربران با ماوس به‌راحتی اسکرول کنند.

چرخ موس

در ماوس‌های بسیار ارزان‌قیمت این کار با استفاده از یک پتانسیومتر با قابلیت چرخش انجام می‌شود. هنگامی‌که چرخ‌‌ ماوس شروع به چرخیدن می‌کند، کنتکاتی در داخل آن روی ماده‌ای مقاوم در برابر جریان برق، می‌لغزد. این کار باعث می‌شود مقاومت ماده مذکور در برابر جریان الکتریکی افزایش یا کاهش یابد و در نهایت منجر به تغییر ولتاژ ایجاد شده در قسمت‌های مختلف‌های کنتاکت می‌شود.

در این فرآیند، میزان تغییر ولتاژ اندازه‌گیری می‌شود، نه خود ولتتاژ. تغییر مثبت به‌صورت اسکرول به سمت بالا و تغییر منفی به‌صورت اسکرول به سمت پایین تفسیر می‌شود و خود میزان تغییر نشان‌دهنده سرعت اسکرول است. ساختار مورداستفاده برای توقف اسکرول بسیار ساده‌تر است. برای توقف اسکرول یک قطعه فلزی منحنی به‌صورت کج مقابل دندانه‌های پلاستیکی قرار می‌گیرد هنگامی‌که می‌چرخد با آن‌ها تماس پیدا می‌کند و روی آن‌ها ضربه می‌زند.

تراشه مجتمع موس

اکنون نوبت آشنایی با مهم‌ترین قسمت ماوس یعنی مدار مجتمع یا همان IC است. این IC قبل از ارسال داده‌ها به پورت USB سیگنال‌های ورودی از سمت دکمه‌های چپ و راست و چرخ‌‌ ماوس را مدیریت و کنترل می‌کند و توانایی تشخیص حرکت ماوس را نیز دارد. ساختار ماوس‌های معمولی ارزان‌قیمت به همین سادگی است و این دسته از ماوس‌ها با همین سخت‌افزار ساده می‌توانند بسیاری از کارها را انجام دهند.

همان‌طور که قبلاً اشاره کردیم در ماوس‌های ساده یک لامپ LED نیز تعبیه‌شده است که سطحی را که ماوس روی آن قرار دارد، روشن می‌کنند و نور را در داکت‌های پلاستیکی بسیار کوچکی می‌تاباند. در هنگام حرکت ماوس یک حسگر اپتیکال مرتب از سطحی که ماوس روی آن قرار دارد، عکس می‌گیرد و سپس پردازنده سیگنال داخل تراشه، عکس‌های پی‌درپی را با یکدیگر مقایسه می‌کند.

در مرحله بعد یک الگوریتم پیش از پیش برنامه‌نویسی شده بر اساس تفاوت بین تصاویر گرفته شده از سطح زیر ماوس، جهت حرکت ماوس و همچنین سرعت آن را تشخیص می‌دهد. دلیل استفاده از LED قرمز، ارزان‌قیمت بودن آن‌ها و همچنین واکنش بالای اکثر حسگرهای اپتیکال به این رنگ است.

تراشه سیلیکونی موس

در تصویر بالا تراشه‌ای سیلیکونی همراه با سیم‌های ظریف و ریز متصل شده به سایر قسمت‌های مدار، به تصویر کشیده شده است. قسمت آبی‌رنگ خودش سنسور نور است که نیازی نیست زیاد بزرگ باشد یا میلیون‌ها پیکسل را در خود جای دهد و اندازه آن باید تنها در حدی باشد که بتوانند سطحی را که ماوس روی آن قرار دارد، تشخیص دهد.

سایر قسمت‌های دای تراشه، الگوریتم مذکور و سیگنال ورودی از سمت USB را مدیریت می‌کند. این تراشه ساختار ساده‌ای دارد؛ اما باز هم کار خود را به خوبی انجام می‌دهد. کاربران برخی از ماوس‌ها می‌توانند رزولوشن تصاویر گرفته‌شده توسط حسگر اپتیکال را با دکمه ای تحت عنوان DPI که معمولاً در قسمت بالای ماوس قرار دارد، تغییر دهند.

با افزایش DPI ماوس می‌تواند عملکرد سنسور را در هنگامی‌که ماوس را به میزان بسیار کمی حرکت می‌دهید، تقویت کنید و حساسیت ماوس را افزایش دهید. با کاهش میزان DPI حساسیت ماوس نیز کاهش پیدا می‌کند. حال این سؤال مطرح می‌شود که آیا تراشه‌های مورداستفاده در ماوس‌هایی که قیمت آن‌ها زیر ۵ دلار است، با عملکرد تراشه‌های به کار گرفته‌شده در ماوس‌هایی که بیست برابر گران‌تر هستند، یکسان است؟

موس

قطعاً ماوس‌های گران‌قیمت‌تر ساختار پیچیده‌تری دارد؛ به‌عنوان‌مثال ماوسMX Master دارای ویژگی‌های کاربردی مثل دو چرخ‌‌ اسکرول، ۶ دکمه، ارتباط بی‌سیم، بلوتوث، قابلیت برقراری ارتباط با سه کامپیوتر به‌صورت هم‌زمان و یک باتری لیتیوم یونی، قابلیت تنظیم میزان حساسیت ماوس به حرکت و همچنین قابلیت چرخش آزاد چرخ‌‌ ماوس یا متوقف شدن آن در حین اسکرول برخوردار است؛ اما وقتی ماوس را باز می‌کنیم، بهتر می‌توانیم بفهمیم که چرا پول بیشتری نسبت به ماوس‌های معمولی برای خرید آن پرداخته‌ایم.

آناتومی موس

در این ماوس ۵ برد مدار مجزا تعبیه‌شده است که در هر یک از آن‌ها قطعات الکترونیکی زیادی وجود دارد. به‌عنوان‌مثال تراشه زیرین تنها مختص بلوتوث است. این تراشه از یک پردازنده ۳۲ بیتی Arm Cortex-M0، یک حافظه فلش ۲۵۶ کیلوبایتی و یک رم ۳۲ کیلوبایتی تشکیل شده است. درست در سمت راست بالای تراشه بلوتوث هم یک تراشه فرستنده و گیرنده ۲.۴ گیگاهرتزی را مشاهده می‌کنید که وظیفه ارسال و دریافت امواج بلوتوث را بر عهده دارد.

برد بلوتوث مدار

یکی دیگر از تراشه‌های مهم مورداستفاده در ماوس ، سنسور اپتیکال است. برند لاجیتک برای توصیف این سنسور از واژه بازاریابی لیزر دارک فیلد (Darkfield laser) استفاده کرده است؟ اما معنی این واژه چیست؟

برخی از ماوس‌ها، ماوس‌های لیزری هستند که در آن‌ها به‌جای استفاده از لامپ‌های LED استاندارد، از دو LED لیزری با دو رنگ متفاوت استفاده می‌شود. نور این نوع از LED لیزری منسجم (coherent) است؛ یعنی اشعه‌های نور متصاعدشده از لیزر کاملاً با یکدیگر هماهنگ هستند. چنین ساختاری باعث می‌شوند تصاویر بازتاب شده جزئیات بیشتر و کنتراست بهتری داشته باشند.

برد موس

سنسور از خود سطح زیر ماوس عکس نمی‌گیرد (درواقع سنسور کاملاً سیاه می‌شود و به همین دلیل به آن dark field به معنی قسمت تاریک گفته می‌شود)، بلکه برای ایجاد تصویر از ذرات میکروسکوپی، ذرات گردوغبار و سایر ذرات ریزی که باعث کثیف شدن سطح زیر ماوس شده‌اند، عکس می‌گیرد. در مرحله بعدی دو لیزر برای روشن کردن تصاویر استفاده می‌شوند تا تصاویر بهتر شوند.

طبیعتاً در ماوس‌های لیزری باید از سنسوری استفاده شود که قابلیت تشخیص ذرات ریز و تصویربرداری از آن‌ها را داشته باشد؛ بنابراین از سنسورهای معمولی تصویربرداری، پیچیده‌تر و گران‌تر هستند و استفاده از چنین سنسورهایی در ماوس‌های لیزری افزایش قیمت آن‌ها را به دنبال دارد؛ اما در عوض سنسورهای لیزری برخلاف سنسورهای اپتیکال می‌توانند روی سطوح کاملاً صاف و صیقلی مانند سطوح شیشه‌ای و فلزی به‌راحتی استفاده شوند و عملکرد کاملاً روانی هم روی چنین سطوحی دارند.

ماوس‌های دارای دو چرخ‌‌ اسکرول نسبت به ماوس‌های مجهز به یک چرخ‌‌ اسکرول، پیچیده‌تر هستند. در این ماوس‌ها، چرخ تعبیه‌شده در کنار ماوس ، از سیستم القای الکترومغناطیسی برای ایجاد سیگنال چرخش استفاده می‌کند. آهنرباهای مورداستفاده در این سیستم جریان‌های کوچکی را در قطعات فلزی یا سیم‌پیچی‌های کوچک ایجاد می‌کنند که با ولتاژ ایجادشده مطابقت دارد. در مرحله بعدی ولتاژ اندازه‌گیری می شود و در نهایت چرخ ماوس اسکرول می‌کند.

در اطراف چرخ بالایی قطعات پلاستیکی شبیه به اسپوک دوچرخه وجود دارد که پرتویی از نور LED از طریق آن به بیرون تابانیده می‌شود. این ساختار باعث می‌شود هنگامی‌که چرخ ماوس می‌چرخد، سنسور مورداستفاده در ماوس فلش زدن نور را تشخیص دهد و یک میکروکنترلر جهت حرکت و میزان حرکت چرخ را با بررسی الگوهای نور تشخیص می‌دهد.

برای امکان‌پذیر شدن چرخش آزادانه چرخ، از یک سیم‌لوله (سیم‌پیچ استوانه شکل) استفاده می‌شود که هنگامی‌که فعال می‌شود قطعه‌ای استوانه شکل شبیه به پیستون از آن خارج می‌شود که باعث می‌شود اهرمی به سمت یک طرف هل داده شود. در سمت راست چرخ ماوس نمایش داده شده در تصویر بالا می‌توانید سیم‌لوله را ببینید. این فرآیند شبیه زمانی است که ترمز اضطراری خودرویی آزاد می‌شود خودرو شروع به غلتیدن می‌کند.

شاید به نظر شما ماوس نسبتاً گران‌قیمت هم تنها یک ماوس معمولی باشند؛ اما نباید فراموش کنیم که ایده‌های زیادی برای طراحی و تولید چنین ماوس‌هایی مطرح شده است و طراحی این ماوس‌های نسبتاً پیچیده در مقایسه با ماوس‌های ارزان معمولی، زحمت بیشتری داشته است.

زمانی ماوس‌ها مانند آجر بزرگ و کاملاً ساده بودند و صفحه‌کلیدها هم دارای سیستم کاملاً مکانیکی و پرسروصدا بودند؛ اما امروزه صنعت ساخت این دو وسیله جانبی مهم پیشرفته زیادی داشته است و می‌توانید با پرداخت مبلغ نسبتاً کمی یک قابل‌اعتماد و دقیق با عملکردی مناسب و روان را بخرید.

بررسی آناتومی صفحه‌کلید

صفحه‌کلید نیز یکی از وسایل جانبی مهم کامپیوتر محسوب می‌شود که در هنگام کار با کامپیوتر هر لحظه با آن سروکار دارید و حتی می‌توانید بسیاری از کارهای قابل انجام با ماوس را با صفحه‌کلید نیز انجام دهید.

صفحه کلیدها نیز در انواع مختلف و رده‌های قیمتی متفاوتی تولید می‌شوند. انواع مختلف و رده‌های قیمتی متفاوت صفحه‌کلیدها بسیار گسترده هستند؛ اما می‌توانیم آن‌ها را در دو دسته بسیار کلی صفحه‌کلیدهای مکانیکی و صفحه‌کلیدهای غشایی تقسیم‌بندی کنیم. درواقع این دو دسته‌بندی سیستم‌های کلی صفحه‌کلید برای تشخیص کلید زده شده توسط کاربر هستند. اجازه دهید بررسی خود را ابتدا با بهترین سیستم ایجادشده در صفحه‌کلیدها آغاز کنیم.

تصویر زیر مربوط به یک صفحه‌کلید اقتصادی و ارزانی است که توسط تعداد بی‌شماری از کاربران در مکان‌های مختلف مثل منازل، مدارس، سازمان‌های اداری و سایر مکان‌های مشابه استفاده می‌شود. طراحی مورداستفاده در اکثر این صفحه‌کلیدها، الگوبرداری و کپی مستقیم از طراحی صفحه‌کلید کلاسیک IBM مدل M102 متعلق به سال ۱۹۸۵ است که هنوز برای بسیاری از صفحه‌کلیدهای امروزی استفاده می‌شود!

بدنه و کلیدهای صفحه‌کلیدهای اقتصادی مانند بدنه ماوس‌های ارزان‌قیمت با پلاستیک ABS با روش تزریق قالب ساخت می‌شود تا هزینه ساخت آن‌ها کاهش یابد. در ضمن این نوع از پلاستیک مقاومت بالایی دارد و طول عمر بالای صفحه‌کلید را تا حدودی تضمین می‌کند.

آناتومی صفحه کلید

درصورتی‌که سروصدای کلیدهای صفحه‌کلید برای‌تان آزاردهنده است، باید از خرید صحنه کلیدهای مکانیکی صرف‌نظر کنید و به فکر خرید صفحه‌کلید غشایی باشید.

در ضمن کاربران دوست دارند صفحه‌کلیدی که استفاده می‌کنند کاملاً نرم و روان باشد و در هنگام استفاده از صفحه‌کلید نرم بودن کلیدها را کاملاً احساس کنند. این کاربران نیز باید صفحه‌کلیدهای غشایی را انتخاب کنند.

این نوع از صفحه‌کلیدها دارای لایه سیلیکونی نرمی هستند که نرم بودن کلیدهای صفحه‌کلید را به ارمغان می‌آورد. با باز کردن صفحه‌کلیدهای غشایی می‌توانید این لایه سیلیکونی را که در قسمت بالای صفحه‌کلید قرار داده شده است، به‌وضوح ببینید.

لایه سیلیکونی صفحه کلید

ساختار این لایه سیلیکونی به‌صورتی است که هر یک از کلیدها توسط هر یک از برآمدگی‌های روی لایه که به آن‌ها دات (Dot) یا نقطه گفته می‌شود، پشتیبانی می‌شوند. در ضمن این برآمدگی‌ها مقاومت لازم در برابر حرکت کلیک‌ها را نیز ایجاد می‌کنند.

این ساختار باعث می‌شود در هنگام تایپ کردن شاهد واکنش کلیدها باشید. در ضمن این لایه نرم می‌توانند جلوی ضربه کلیدها را بگیرد تا شما در هنگام زدن کلیدها، نرمی آن‌ها را کاملاً احساس کنید.

البته صفحه‌کلیدهای غشایی بی‌نقص هم نیستند و گاهی اوقات زدن دکمه توسط کاربر را تشخیص نمی‌دهد و یا ممکن است زمانی که دکمه‌ای از این صفحه‌کلید را می‌زنید، واکنشی را مشاهده نکنید. واکنش نشان ندادن صفحه‌کلیدهای غشایی در برخی از مواقع، باعث می‌شود نتوانیم آن‌ها را به‌عنوان بهترین نوع صفحه‌کلید در جایگاه اول قرار دهیم.

نقاط روی لایه سیلیکونی صفحه کلید

البته صفحه‌کلیدهای غشایی کاملاً بی‌سروصدا هستند و این نوع صفحه‌کلیدها برای استفاده در مکان‌های عمومی و محیط‌های کاری پرجمعیت یا مکان‌هایی که باید سکوت در آن‌ها رعایت شود (مثل کتابخانه‌ها و بیمارستان‌ها)، مناسب‌ترین گزینه هستند.

در زیر این لایه سیلیکونی سه صفحه پلاستیکی دیگر نیز قرار دارد، دو صفحه از این سه صفحه باعث ایجاد کنتاکت اتصال (قطع و وصل شدن مدار) می‌شوند و سومین صفحه برای جدا کردن آن‌ها از یکدیگر ایجاد شده است تا از ایجاد هرگونه ایجاد اشتباه جلوگیر شود،

منظور از اشتباه در این جمله این است مثلا در هنگام تایپ، حرف مربوط به دکمه زده شده اشتباه نمایش داده شود یا در کل هنگام زدن یک کلید نتیجه مربوط به کلید دیگری را روی نمایشگر ببینید.

روش کار صفحه‌کلیدهای غشایی به این صورت است که هنگامی‌که یکی از کلیدهای آن‌ها را می‌زنید، غشاها به سمت یکدیگر فشرده می‌شوند و نقاط روی آن‌ها به یکدیگر متصل می‌شوند که باعث می‌شود مدار بسته شود سپس مدار با استفاده از یک تراشه مناسب تقویت می‌شود.

خطوط رسانای صفحه کلید

اگر خطوط رسانای موجود در غشاها را به سمت بردهای کوچک مدارها دنبال کنیم، متوجه می‌شویم که در کل ۲۶ خط رسانه‌ها روی آن‌ها وجود دارد. این خطوط طوری طراحی شده‌اند که هر یک از آن‌ها چند نقطه قرار دارد و نقاط به این روش به یکدیگر متصل شده‌اند؛ البته خطوط رسانای غشای بالایی به این صورت طراحی شده‌اند و در غشای زیرین نقاط در خطوط جدا از یکدیگر قرار گرفتته‌اند.

ممکن است در حالت کلی ایجاد نقاط روی خطوط جدا از یکدیگر، پیچیده به نظر برسد؛ اما در حقیقت ساختار مورد استفاده برای ایجاد هر نقطه روی یک خط مجزا، بسیار ساده‌تر از روش مورد استفاده برای ایجاد آن‌ها روی خطوط متصل به یکدیگر است. در صفحه‌کلیدهای دارای خطوط مجزا از یکدیگر، اتصالات به‌صورت دائمی به برد مدارها متصل نمی‌شوند (این روش باعث کاهش هزینه تولید می‌شود)؛ بنابراین محکم به خود غشا متصل می‌شوند تا اتصال مناسبی ایجاد شود.

در ضمن در صفحه‌کلیدها چند چراغ LED وجود دارد که روشن بودن هر یک از آن‌ها نشان‌دهنده فعال بودن کلیدهای Caps یا Num یا Scroll locks است. تراشه کنترل‌کننده در پشت برد مدار قرار دارد و اگر برد را برگردانیم به‌راحتی می‌توانیم این تراشه را ببینیم.

لامپ های LED صفحه کلید

متأسفانه این تراشه در زیر پوشش پلاستیکی محکمی قرار گرفته است تا در برابر پاشش آب محافظت شود؛ بنابراین به دلیل اینکه این پوشش را نمی‌توان برداشت و تلاش برای برداشتن آن می‌تواند باعث آسیب دیدن برد شود، نمی‌توانیم تصویری از آن در صفحه‌کلید را ارائه دهیم.

تراشه USB HID

البته این تراشه اصلاً تراشه‌ای خاصی نیست و یک تراشه استاندارد مورداستفاده در وسایلی کلاس USB HID (وسایلی مانند ماوس و صفحه‌کلید که به‌منظور ارائه ورودی توسط انسان به کامپیوتر و مستقیماً توسط انسان مورداستفاده قرار می‌گیرند و از طریق پورت USB به گوشی متصل می‌شوند) و نمونه‌های مختلفی از آن‌ها را به‌راحتی می‌توانید در بازار پیدا کنید.

صفحه‌کلیدهای غشایی دوام بالایی دارند و می‌توانید سال‌ها بدون هیچ گونه مشکلی از آن‌ها استفاده کنید؛ این صفحه‌کلیدها تنها زمانی غیرقابل استفاده می‌شوند که لایه غشایی دربردارنده نقاط متصل به یکدیگر، بر اثر زدن و رها کردن دکمه‌ها، به تدریج فرسوده و در نهایت پاره شوند؛ زیرا در صورت پاره شدن این لایه، اتصال بین نقاط از بین می‌رود. در چنین شرایطی یا باید غشای صفحه‌کلید را تعویض کنید یا مانند اکثر کاربران صفحه‌کلید جدیدی بخرید.

صفحه‌کلیدهای مکانیکی

صفحه‌کلید مکانیکی RGB کورسیر مدل K100
صفحه‌کلید مکانیکی RGB کورسیر مدل K100

صفحه‌کلیدها ساختار کاملاً متفاوتی نسبت به صفحه‌کلیدهای غشایی دارند.در ادامه آناتومی صفحه‌کلید مکانیکی RGB کورسیر مدل K100 (صفحه کلید نمایش داده شده در تصویر بالا) را بررسی می‌کنیم که دارای برچسب قیمتی بسیار خوب ۲۱۰ دلاری است. هیچ یک از مدل‌های صفحه‌کلیدهای مکانیکی چندان گران‌قیمت نیستند؛ اما طراحی‌ها و ویژگی‌های آن‌ها تقریباً یکسان است.

در زیر هر یک از کلیدهای صفحه‌کلیدهای مکانیکی یک میکرو سوئیچ قرار دارد. میکرو سوئیچ‌های مورداستفاده در صفحه‌کلید کورسیر k100 توسط شرکت مطرح آلمانی چری (Cherry) تهیه شده‌اند؛ البته با وجود اینکه میکروسوئیچ‌های Cherry MX شهرت بسیار زیادی دارند و متخصصان فکر می‌کنند بهترین نوع میکروسوئیچ هستند؛ اما در حقیقت این‌چنین نیست و تنها می‌توان گفت کیفیت ساخت خوبی دارند.

برند چری تنوع گسترده‌ای از میکروسوئیچ‌ها را تولید کرده است که دارای فنرهایی با اندازه‌ها و میزان مقاومت متفاوت هستند و هر کدام از آن‌ها در هنگام کار کردن کاربر با صفحه‌کلید، احساس متفاوتی به او می‌دهند. در ضمن طراحی‌ها بر اساس اینکه کلیدها برای ایجاد اتصال و همچنین برای صدا دادن یا صدا ندادن در هنگام استفاده، با چه نیرویی باید زده شوند، نیز متفاوت هستند.

میکروسوییچ

صفحه‌کلیدهای مکانیکی به دلیل برخورداری از قطعات متحرک، نسبت به صفحه‌کلیدهای غشایی سروصدای بسیار بیشتری دارند و مطمئناً زمانی که با عصبانیت از آن‌ها استفاده می‌کنید، سروصدای آن‌ها بیشتر هم می‌شود! اما در مقابل در مقایسه با انواع غشایی واکنش بهتری نشان دهند و دقیق‌تر هم هستند.

نورپردازی RGB

نورپردازی RGB با وجود اینکه جلوه زیبایی به صفحه‌کلید و ماوس می‌دهد؛ اما باب سلیقه بسیاری از کاربران آن نیست و بسیاری از کاربران صفحه‌کلیدهای ساده را ترجیح می‌دهند؛ اما استفاده از نورپردازی RGB در صفحه‌کلید مزایایی دارد که ممکن است از وجود آن‌ها بی‌اطلاع باشید.

در بسیاری از صفحه‌کلیدهای RGB امکان انتخاب رنگ نور پس‌زمینه وجود دارد و شما می‌توانید و رنگی را که به آن علاقه‌مند هستید، به‌راحتی انتخاب کنید و حتی امکان تغییر رنگ‌های مختلف برای ایجاد ترکیب رنگ‌های موردعلاقه شما نیز وجود دارد؛ بنابراین به‌عنوان‌مثال می‌توانید رنگ‌های صفحه‌کلید را متناسب با بازی‌های در حال اجرا یا هر محتوای در حال نمایش دیگری در نمایشگر، تغییر دهید تا تجربه خوبی را احساس کنید.

صفحه‌کلیدهای ترکیبی مکانیکی و غشایی (صفحه‌کلیدهای هیبریدی)

در برخی از صفحه‌کلیدها (بخصوص صفحه‌کلیدهای مورداستفاده در لپ‌تاپ‌ها) ساختار صفحه‌کلیدهای مکانیکی و غشایی با یکدیگر ترکیب شده‌اند. در این صفحه‌کلید به دلیل اینکه معمولاً در لپ‌تاپ‌ها استفاده می‌شوند، فضای کافی برای استفاده از میکرو سوئیچ‌ها وجود ندارد؛ به همین دلیل طراحان آن‌ها با بهره‌مندی از روش طراحی خاصی از یک‌سری از کلیدهای غشایی استفاده می‌کنند که دارای مقاومت بیشتری نسبت به کلیدهای صفحه‌کلیدهای غشایی معمولی هستند و در مقایسه با آن‌ها واکنش بهتری نشان می‌دهند.

صفحه کلید هیبریدی

در تصویر بالا می‌توانید نمونه اکسترنال لین نوع از صفحه‌کلیدها را ببینید و تصویر پایین هم تصویر نمونه‌ای از صفحه‌کلیدها را که در یکی از لپ‌تاپ های اپل استفاده شده است و به آن صفحه‌کلید پروانه‌ای یا باترفلای (Butterfly) گفته می‌شود. این صفحه‌کلیدها تا حدود زیادی آسیب‌‌پذیر هستند و در صورتی که به‌درستی از آن‌ها استفاده نکنید و آن‌ها را مرتب تمیز نکنید، به سرعت خراب می‌شوند و تعمیر یا تعویض آن‌ها یا حتی یکی از کلیدهای آن‌ها هزینه زیادی دارد.

صفحه کلید باترفلای یا پروانه ای در لپ تاپ اپل

البته این نوع طراحی هزینه تولید را نیز افزایش می‌دهد و بدون عیب هم نیستند اما بسیاری از کاربران ترکیب شدن سیستم مکانیکی و غشایی در صفحه‌کلید لپ‌تاپ‌ها را جهت افزایش راحتی کلیدهای صفحه‌کلید و بهبود واکنش آن‌ها را دوست دارند. یکی از معایب اساسی صفحه‌کلیدهای پروانه‌ای جمع شدن ذرات کوچک کثیفی زیر آن و خراب شدن کلیدهای آن است؛ بنابراین این صفحه کلیدها اصلا برای محیط‌های کثیف مناسب نیستند.

صفحه‌کلیدهای ارگونومیک

برخی از صفحه‌کلیدها با عنوان صفحه‌کلید ارگونومیک وارد بازار شده‌اند که ساختار آن‌ها شبیه به ساختارصفحه‌کلیدهای مکانیکی و غشایی است. تنها تفاوت این صفحه‌کلیدها با صفحه‌کلیدهای متداول، متفاوت بودن نحوه چیدمان دکمه‌ها روی آن‌ها است. چیدمان دکمه‌ها در این صفحه‌کلیدها به‌منظور راحت‌تر شدن استفاده از آن‌ها و کاهش فشار روی ساعد و مچ دست در استفاده‌های طولانی‌مدت، به شکل خاصی ایجاد شده است.

صفحه کلید ارگونومیک

به‌طور کلی اکثر کاربران در هنگام انتخاب و خرید ماوس یا صفحه‌کلید به راحت بودن آن‌ها توجه ویژه‌ای دارند و در این زمینه تنها به طراحی خارجی و طراحی ارگونومیکی این وسایل توجه می‌کنند؛ اما باید به خاطر داشته باشید که قطعات مورداستفاده در این وسایل نیز می‌توانند در راحت‌تر شدن استفاده از آن‌ها نقش داشته باشند.

نمایش بیشتر

نوشته های مشابه

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

دکمه بازگشت به بالا