تلاش اتحادیه اروپا برای اجباری کردن استفاده از پورت USB-C: اقدامی به ضرر اپل
طبق قانون جدیدی که توسط اتحادیه اروپا پیشنهاد شده، تمام تولیدکنندگان از جمله اپل مجبور به استفاده از پورت USB-C برای تمامی گوشیها و دستگاههای کوچک الکترونیکی مورد استفاده در تمام کشورهای عضو اتحادیه اروپا خواهند شد.
هدف اصلی قانون کمیسیون اروپا این است که مصرفکنندگان را هنگام خرید یک دستگاه جدید به استفاده مجدد از شارژهای خود تشویق کند و با این روش به کاهش ضایعات الکترونیکی نیز کمک کرده باشد. نکته مهمی که در قانون پیشنهادی مطرح شده آن است که تمام گوشیهای موبایل فروخته شده در اتحادیه اروپا باید دارای شارژر USB-C باشند. اپل پیش از این هشدار داده بود که چنین اقدامی به نوآوری آنها آسیب میرساند.
اپل اصلیترین تولیدکنندهای است که گوشیهای خود را به همراه پورت و شارژر اختصاصی خود که به آن «کابل لایتنینگ» گفته میشود، روانه بازار میکند. غول فناوری میگوید:
ما همچنان نگران هستیم که مقررات سختگیرانه استفاده اجباری از یک نوع پورت، به جای تشویق کردن باعث خنثی شدن نوآوری شود که این امر به نوبه خود به مصرفکنندگان اروپا و سراسر جهان نیز آسیب میرساند.
قانون جدید کمیسیون اروپا در حالی پیشنهاد شده که اکثر گوشیهای اندرویدی جهان دارای پورتهای شارژ USB micro-B هستند یا هم اکنون از استاندارد جدیدتر USB-C پشتیبانی میکنند. البته مدلهای جدید آیپد و مک بوک نیز مانند گوشیهای تولیدکنندگان اندروید مانند سامسونگ و هواوی از درگاههای شارژ USB-C استفاده میکنند.
تحقیق ارزیابی تاثیر کمیسیون در سال ۲۰۱۹ نشان میدهد که تقریبا نیمی از شارژرهای فروخته شده به همراه گوشیهای موبایل در اتحادیه اروپا طی سال ۲۰۱۸ از کابل USB micro-B استفاده کردهاند، در حالی که این میزان درباره کابل USB-C و لایتنینگ به ترتیب ۲۹ و ۲۱ درصد بوده است.
قانون پیشنهادی شامل دستگاههایی از جمله گوشیهای هوشمند، تبلتها، دوربینها، هدفونها، اسپیکرهای پرتابل و کنسولهای دستی میشود. سایر محصولات از جمله ایردبادها، ساعتهای هوشمند و ردیابهای تناسب اندام به دلایل فنی مرتبط با اندازه و شرایط استفاده مورد توجه این قانون قرار نگرفتهاند.
سیاستمداران اتحادیه اروپا بیش از یک دهه است که برای ایجاد یک استاندارد مشترک تلاش میکنند و تحقیقات کمیسیون برآورد کرده است که کابلهای شارژ غیرقابل استفاده سالانه بیش از ۱۱ هزار تن زباله ایجاد میکند. این موضوع زمانی نگران کننده میشود که متوجه شویم سال گذشته در اتحادیه اروپا، حدود ۴۲۰ میلیون گوشی و سایر وسایل الکترونیکی قابل حمل فروخته شده است.
در هر صورت، احتمالا چندین سال طول خواهد کشید تا این پیشنهادات اجرایی شوند. نمایندگان پارلمان اروپا و کشورهای عضو ممکن است اصلاحاتی را در این پیشنهاد اضافه کنند و تنها پس از موافقت کمیسیون اروپا با این اصلاحات، بخشنامه تصویب خواهد شد. اتحادیه اروپا امیدوار است که این امر در سال ۲۰۲۲ اتفاق بیفتد.