بررسی آمار بیکاری و اشتغال در بهار 1400 / تعداد شاغلان 713 هزار نفر افزایش یافت
– اخبار اقتصادی –
به گزارش خبرنگار اقتصادی خبرگزاری تسنیم،معمولا بازار کار هر کشور از ابعاد مختلف توسط تحلیلگران آمارهای بازار کار مورد بررسی و رصد قرار میگیرد که در این بین تحلیل شاخصهایی مانند نرخ بیکاری، نرخ مشارکت اقتصادی و نسبت اشتغال از عمومیت و اهمیت بیشتری برخوردار است. علاوه بر اینها تحلیل روند تعداد شاغلین از اهمیت ویژه ای برخوردار است زیرا علاوه بر ارائه تصویری از حاصل فعالیت های اشتغالزایی، بخشی کلیدی از دلایل نوسانات و تغییرات سایر شاخص ها را نیز تبیین می کند.
مرکز آمار و اطلاعات راهبردی بر اساس نتایج آمارگیری از نیروی کار مرکز آمار ایران در بهار سال های 1399 و 1400 در گزارشی تحت عنوان "مقایسه تعداد شاغلین به تفکیک فعالیت های عمده اقتصادی -بهار 1399 -بهار 1400" با بررسی تغییرات تعداد شاغلین در بهار سال 1400 نسبت به بهار سال 1399 ، به تفکیک فعالیتهای اقتصادی پرداخته است.
همانگونه که در جدول شماره 1 مشاهده می کنید تعداد شاغلین در بهار 1400 نسبت به بهار سال 99بیش از 713.247 نفر افزایش داشته است که دلیل اصلی این افزایش، کاسته شدن شدت تاثیرشیوع بیماری کرونا در کنار رونق اشتغال در برخی از زیر بخش ها بوده است که در ادامه جزئیات بیشتری ارائه خواهد شد.
تعداد شاغلین بخش کشاورزی در بهار 1400 نسبت به بهار سال قبل 14007 نفر کاهش یافته است که نشان از توقف رشد اشتغال در بخش مذکور دارد.
شاغلین بخش ساختمان در بهار 1400 نسبت به بهار سال قبل 381.307 نفر افزایش یافته است بر این اساس می توان گفت فعالیت های ساخت و ساز کشور مجدد افزایش پیدا کرده است و انتظار می رود بخش هایی از صنعت مانند تولید سیمان، کاشی و سایر مصالح ساختمانی با رونق مواجه شوند. بنابراین باید توجه داشت:
افزایش قیمت سهام شرکت های تولید سیمان، کاشی و مصالح ساختمانی دور از انتظار نیست و این موضوع باید مورد بررسی دقیق صندوق های زیر نظر وزارتخانه قرار گیرد.
در صورتی که واردات محصولات ساختمانی همانند سال های 88تا 92به حد بی رویه برسد اشتغال در بخش صنعت مربوط به تولید این محصولات تغییر چندانی نخواهد کرد.
همانگونه که انتظار می رفت شاغلین بخش معدن با 25.469 نفر افزایش همچنان روند افزایشی دارد.
بخش های تولید منسوجات 20.818 نفر کاهش و پوشاک با 36.186 نفر کاهش تعداد شاغلین همچنان تحت تاثیررکود حاصل از شیوع بیماری کرونا قرار دارند.
تعداد شاغلین بخش تولید مواد و محصولات شیمیایی 575 نفر کاهش داشته است. بنابر این می توان گفت این بخش که تحت تاثیر افزایش تقاضا برای مواد ضدعفونی وشوینده افزایش پیدا کرده به حالت اشباع رسیده است.
تعداد شاغلین در بخش تولید محصولات فلزی ساخته شده وبا 30910نفر افزایش به 471.317 نفر رسیده است که نشان می دهد این بخش درحال تبدیل به یک بخش عمده اقتصادی است. بنابر این باتوجه داشت باید برای کوتاه کردن دست دلال ها از مواد اولیه مورد نیاز این بخش رونق این بخش را بیش از پیش افزایش خواهد داد.
شاغلین بخش تولید تجهیزات برقی 24937 نفر کاهش داشته است. بدیهی است کاهش سهم رقبای خارجی در این بخش باعث شد بسیاری از شرکت های زیان ده این بخش به سود ده تبدیل شوند و اگر بتوان با کنترل قاچاق و حمایت هایی همانند حمایت هایی که از صنعت خودروسازی به عمل آمده است روند فعلی را حفظ کرد این بخش نیز به یکی از بخش های اصلی اشتغالزایی تبدیل خواهد شد.
هماهنگونه که انتظار می رفت با حمایت هایی که از بخش تولید وسایل حمل و نقل صورت گرفته است تعداد شاغلین این بخش 1613 نفر افزایش یافته است. این در حالی است که بسیااز شرکای خارجی این بخش تحت تاثیر تحریم ها تعهدات خود را رها کردند.
افزایش 7098 نفری در تعداد شاغلین بخش تولید مبلمان و مصنوعات طبقه بندی نشده در جال دیگر را می توان به کاهش قدرت خرید مردم در داخل و باز و بسته شدن مرزها تحت شرایط کرونایی دانست.
افزایش 7200 نفری شاغلین بخش بازیافت این نکته تاکید می کند که قواعد و مقررات این بخش از جنبه به کار گیری کارگران خارجی و کار کودک، فرآیند جمع آوری ضایعات خانگی و صنعتی و همچنین فناوری بازیافت باید به دقت مورد بررسی متخصیصن قرار گیرد.
بخش فروش و نگهداری و تعمیر وسایل نقله موتوری و موتور سیکلت و خرده فروشی سوخت خودرو که در بهار 99 با کاهش تعداد شاغلین مواجه شده بود در بهار 1400 با افزایش 54871 نفر تعداد شاغلین روبرو شده است.
شاغلین بخش عمده فروشی و حق العمل کاری به جز وسایل نقلیه موتوری و موتور سیکلت که در بهار 99 کاهش یافته بود در بهار1400 به تعداد 42741 نفرافزایش داشته است.
شاغلین بخش خرده فروشی با 62214 نفر افزایش همچنان به روند افزایشی خود ادامه داده است.
شاغلین بخش هتل و رستوران 25621 نفر کاهش یافته است که این کاهش به شیوع کرونا مربوط می شود ولی از شدت کاهش کاسته شده است.
شاغلین بخش حمل و نقل زمینی که تحت تاثیر شیوع کرونا با کاهش مواجه شده بود در بهار 1400 به تعداد 29200 نفر افزایش داشته است.
با کاهش محدودیت های کرونایی، شاغلان بخش حمل و نقل هوایی 8445 نفر افزایش داشته است.
بخش اداره امور عمومی 81919 نفر افزایش تعداد شاغلان داشته است که به تجمع مجوزهای استخدام مربوط می شود و انتظار می رود مجدد روند کاهشی پیدا کند.
بخش آموزش با 84824 نفر کاهش تعداد شاغلان روند کاهشی خود را ادامه داده است.
بخش بهداشت و مددکاری اجتماعی 45866 نفر کاهش تعداد شاغلان داشته است که بیشتر به کاهش فعالیت های مطب ها و کلینک های خصوصی تحت تاثیر شیوع کرونا مربوط می شود.
انتهای پیام/