«معجزه آبخیزداری»|قانونی مغفول مانده برای تأمین آب شرب شهری و روستایی با آبخیزداری
– اخبار اقتصادی –
به گزارش خبرگزاری تسنیم «پرونده معجزه آبخیزداری»؛ استحصال آب باران به کلیه روش هایی اطلاق می شود که در مناطق خشک و نیمه خشک برای تأمین آب از باران به طور مستقیم و غیرمستقیم معمول می باشد. در این روش ها رواناب ناشی از باران قبل از اینکه به سیلاب تبدیل شود، به وسیله نفوذ دادن به زمین و یا ذخیره در مخازن کوچک مهار و مورد بهره برداری قرار می گیرد. امروزه به خاطر کمبود آب استحصال آب باران می تواند یکی از راهکارهای مدیریتی مناسب تأمین آب شهری و روستایی محسوب شود.
از همین پرونده بیشتر بخوانید:
«معجزه آبخیزداری»|دیدگاه های وزیر جهاد کشاورزی درباره آبخیزداری و آبخوانداری/ آبخیزداری؛ راهبردی برای فقرزدایی«معجزه آبخیزداری»|آبخیزداری و آبخوانداری در قوانین برنامه توسعه جمهوری اسلامی ایران«معجزه آبخیزداری»|تأمین 50 درصدی آب خانوارهای شهری با سامانه های سطوح آبگیر باران«معجزه آبخیزداری»|مروری بر دیدگاه های مرحوم پرویز کردوانی درباره آبخیزداری و آبخوانداری«معجزه آبخیزداری»|15 اقدام مهم و ضروری برای مقابله با بحران های زیست محیطی«معجزه آبخیزداری»|مدیریت آب باران در منشأ با آبخیزداری؛ سیاستی راهبردی برای مقابله توأمان سیل و خشکسالی«معجزه آبخیزداری»| تأمین 45 درصد منابع آب ایران با جنگلهای زاگرس/ چرا طرحهای آبخیزداری در جنگلهای زاگرس باید در اولویت باشد؟«معجزه آبخیزداری»|هوتک ها؛ سامانه های ارزشمند آبگیر باران در جنوب ایران/ ضرورت سازماندهی 2000 هوتک«معجزه آبخیزداری»|پوشش گیاهی عامل موثر انبارش آب باران در زیرزمین و پرآب شدن قنوات«معجزه آبخیزداری»|ماجرای پر آب شدن قنات باغات آستان حضرت معصومه قم با آبخیزداری
این موضوع در قوانین موضوعه مصوب مجلس شورای اسلامی نیز مطرح بوده و یکی از این قوانین، قانون توسعه و بهینه سازی آب شرب شهری و روستایی است که در تاریخ 24 اسفند 1394به تصویب مجلس رسیده است. در ماده 3 این قانون آمده است:
وزارت نیرو می تواند با همکاری وزارت راه و شهرسازی، در شهرها و روستاها با میانگین بارش سالانه دویست و پنجاه (250) میلی متر و بالاتر نسبت به ارائه تسهیلات به مشترکان جهت احداث تأسیسات لازم به منظور جمع آوری آب باران و استفاده مجدد از آن با رعایت استاندارد های مربوط اقدام نماید. آیین نامه اجرائی این بند ظرف مدت دوماه پس از ابلاغ این قانون به پیشنهاد وزارتخانه های نیرو و راه و شهرسازی تهیه و به تصویب هیأت وزیران می رسد.
در ماده 7 این قانون نیز آمده است: وزارت نیرو از محل اعتبارات حاصله از اجرای مواد (5) و (6) این قانون و به تناسب اعتبارات دریافتی مکلف است اقدامات زیر را انجام دهد:
الف ـ به مدت سه سال از زمان ابلاغ این قانون تمام مجتمع های آبرسانی روستایی را تکمیل و حداقل نود و دو درصد (92%) جمعیت روستایی کشور را از آب شرب سطح یک آب روستایی برخوردار نماید.
تبصره ـ منظور از سطح یک آب روستایی، روستاهای دارای تأسیسات تأمین آب است که از نظر کیفی و کمی، آب شرب آنها مشابه نزدیک ترین شهر بوده و تأسیسات آن کمتر از سی درصد (30%) استهلاک دارد.
ب ـ در مواردی که تأمین کسری آب صرفاً با عملیات آبخیزداری ممکن باشد با تأمین اعتبار مورد نیاز و با هماهنگی وزارت جهاد کشاورزی طرحهای ذی ربط را اجراء نماید. وزارت جهاد کشاورزی مکلف است همکاری لازم را به عمل آورد.
در آیین نامه اجرایی قانون توسعه آب شرب شهری و روستایی نیز نهادها و دستگاه های مختلف مثل سازمان صداوسیما، وزارت بهداشت، وزارت راه و شهرسازی، سازمان استاندارد و غیره نیز تکالیف مختلفی برای تأمین آب شرب شهری و روستایی بر عهده دارند. در آیین نامه اجرایی قانون توسعه آب شرب شهری آمده است:
ماده2ـ سازمان صدا و سیمای جمهوری اسلامی ایران مکلف است با هماهنگی و کمک وزارت نیرو در همه ایام به ویژه در ماههای گرم سال در شبکههای رادیویی و تلویزیونی سراسری و استانی، برنامههای مرتبط با مدیریت مصرف و بهره وری آب شرب در گروه های مختلف سنی شامل کودکان و بزرگسالان را تولید و نسبت به پخش رایگان آن در ساعات پرمخاطب و در ساختارها و قالبهای متنوع به شرح جدول زیر اقدام نماید:
ماده3ـ وزارت آموزش و پرورش مکلف است با همکاری وزارت نیرو ظرف سه ماه از تاریخ ابلاغ آییننامه، آموزش نحوه مصرف بهینه آب را در تدوین کتب درسی و برنامههای آموزشی و پرورشی منظور نماید.
ماده4ـ سازمان ملی استاندارد ایران مکلف است با همکاری وزارتخانههای نیرو و بهداشت، درمان و آموزش پزشکی استانداردهای ملی تجهیزات و ماشینآلات آببر و آبپخش شامل استاندارد برچسب آب، استانداردهای فنی و تأسیسات جمعآوری آب باران و بازچرخانی آب را متناسب با شرایط کمآبی کشوری در راستای مدیریت مصرف بهینه آب، ظرف سه ماه از تاریخ ابلاغ این آییننامه، تدوین و جهت طی مراحل اجباری شدن به شورای عالی استاندارد ارایه نماید.
تبصره1ـ کلیه تولیدکنندگان و واردکنندگان تجهیزات آببر و آبپخش و تجهیزات مرتبط با تأسیسات جمعآوری آب باران و بازچرخانی آب مکلفند با رعایت قوانین و مقررات و بر مبنای استانداردهای ملی مربوط، نسبت به تهیه و نصب برچسب آب بر روی کالا و بستهبندی آن اقدام نمایند. واردات، توزیع و فروش تجهیزات آببر و آبپخش پرمصرف مغایر با الزامات برچسب آب ممنوع است.
تبصره2ـ ثبت سفارش و واردات کالاها و تجهیزات مغایر با استاندارد ملی و بینالمللی مورد تأیید سازمان ملی استاندارد ایران موضوع این ماده ممنوع بوده و گمرک جمهوری اسلامی ایران موظف است از ورود تجهیزات یادشده جلوگیری نماید. موارد ثبت سفارش شده قبل از ابلاغ این آییننامه مستثنی میباشند.
تبصره3ـ تمامی کاربران آب در بخشهای دولتی، نظامی، انتظامی، نهادها و مؤسسات عمومی غیردولتی مکلفند تجهیزات و ماشینآلات مورد نیاز خود را براساس استانداردهای این ماده خریداری نمایند. ذیحسابهای مربوط مکلف به نظارت بر رعایت مفاد این تبصره میباشند.
ماده5 ـ سازمان برنامه و بودجه کشور مکلف است به منظور تأمین منابع مورد نیاز جهت خرید و نصب تجهیزات کاهنده مصرف آب، بازچرخانی آب و تأسیسات جمعآوری آب باران در تمامی مراکزی که برابر قانون معاف از پرداخت آببها میباشند، اعتبار لازم را با هماهنگی وزارت نیرو در قالب طرح ملی مدیریت مصرف آب شهری (تملک داراییهای سرمایه ای) پیشبینی و در بودجه سالانه طرحهای عمرانی تأمین نماید.
ماده6 ـ وزارت راه و شهرسازی مکلف است ظرف شش ماه از تاریخ ابلاغ این آییننامه، نسبت به اصلاح مبحث (16) مقررات ملی ساختمان در زمینه طراحی و اجرای تأسیسات باز چرخانی آب، جمعآوری آب باران و دفع بهداشتی فاضلاب در ساختمانهای موضوع بند (ث) ماده (2) قانون و استفاده از تجهیزات کاهنده مصرف و الزامات مدیریت بهینه مصرف آب در تمامی ساختمانها اقدام و شرایط لازم را جهت کنترل و تأیید طراحی و اجرای آن فراهم نماید.
تبصره ـ سازمان هواشناسی کشور موظف است ظرف شش ماه از تاریخ ابلاغ این آییننامه، نقشه و فهرست شهرها و روستاهای دارای میانگین بلندمدت بارش سالانه (250) میلیمتر و بالاتر را تهیه و اعلام نماید.
ماده7ـ شرکتهای آب و فاضلاب شهری و روستایی مکلفند پس از دریافت تأییدیه سازمان نظام مهندسی ساختمان در شهرها و بنیاد مسکن انقلاب اسلامی در مناطق روستایی مبنی بر نصب تأسیسات باز چرخانی آب و جمعآوری آب باران در ساختمانهای جدیدالاحداث موضوع بند (ث) ماده (2) قانون، نسبت به اعمال تخفیف در حق انشعاب آب به میزانی که به پیشنهاد وزارت نیرو به تصویب هیأت وزیران میرسد، اقدام نمایند.
تبصره1ـ در صورت نصب تأسیسات بازچرخانی آب و جمعآوری آب باران در ساختمانهای یادشده، شرکتهای آب و فاضلاب شهری مکلفند پس از تأیید نصب تجهیزات مذکور و کنترل مستمر آن، نسبت به تخفیف بیست درصدی کارمزد دفع فاضلاب اقدام نمایند.
تبصره2ـ در صورتی که در کنترلهای دورهای مشخص گردد تأسیسات بازچرخانی آب یا جمعآوری آب باران، کارکرد استاندارد را نداشته یا اینکه از مدار بهرهبرداری خارج شده اند، تخفیف مذکور برای اینگونه املاک تا زمان اصلاح قطع میگردد.
انتهای پیام/