نیویورک تایمز آمریکا: اقتصاد افغانستان با حضور طالبان دچار شوک می شود
– اخبار اقتصادی –
به گزارش خبرگزاری تسنیم به نقل از نیویورک تایمز، توقف کمک های خارجی که حدود نیمی از اقتصاد قانونی افغانستان را تشکیل میدهد، این کشور را با خطر فروپاشی اقتصادی مواجه کرده است.
سرنوشت اقتصاد افغانستان بستگی به تصمیمگیری دولت بایدن و سایر کشورها در به رسمیت شناختن دولت طالبان دارد. در این بین آمریکا و جوامع بین الملل جریان پول نقد به داخل افغانستان را متوقف کرده و این کشور را در آستانه تحریمهای قرار دادهاند که دسترسی طالبان به سیستم مالی جهانی را قطع میکند.
تاثیر این سختگیریها همین حالا هم خود را در سقوط ارزش ارز افغانستان نشان داده است. رئیس بانک مرکزی افغانستان در مورد افزایش قیمت موادغذایی هشدار داده است.آمریکا که 20 سال گذشته حدود یک تریلیون دلار وارد افغانستان کرده، حالا دسترسی طالبان به 9.4 میلیارد دلار از ذخایر بینالمللی آن را قطع کرده است. صندوق بینالمللی پول هم طرح خود برای 400 میلیون دلار کمک به این کشور را معلق کرده است.
طالبان تجارت افغانستان با هند از طریق پاکستان را متوقف کردآمریکا مانع کمک 460 میلیون دلاری صندوق بینالمللی پول به افغانستان شد
تحلیلگران عقیده دارند این اقدامات در کوتاه مدت بسیار فاجعه بار است و بحران مالی به وجود آمده مردم عادی را تحت تاثیر قرار می دهد.
اقتصاد افغانستان با چالشهای شدیدی مواجه بود و کمک های بین المللی حتی قبل از روی کار آمدن طالبان هم کاهش یافته بودند.
تحقیقات نشان می دهد 90 درصد مردم افغانستان با کمتر از روزانه دو دلار زندگی می کنند و قطع حمایت از این افراد، یکی از کوچکترین اقتصادهای دنیا را بیش از پیش ضعیف خواهد کرد.
نگرانی در مورد ناامنی غذایی افزایش یافته و انتظار میرود خشکسالی اوضاع را بدتر کند.
گرچه کسری بودجه افغانستان با توجه به اقتصاد آن نسبتاً پایین است، ولی بانک جهانی هشدار داده این کشور به خاطر وابستگی به کمک های خارجی و صادرات پایین، بدهی بسیار بالایی دارد.
بانک جهانی که از 2002 بیش از 5.3 میلیارد دلار به پروژه های توسعه و بازسازی در افغانستان اختصاص داده، کارکنان خود و خانوادههای آنها را از افغانستان خارج کرده و به اسلام آباد پاکستان برده است.
سازمان ملل در گزارش خود در ماه ژوئن با تاکید بر بی اعتباری اقتصادی طالبان اعلام کرد این گروه منابع مالی خود را از راه فعالیت های مجرمانه مثل قاچاق مواد مخدر، اخاذی، گروگانگیری و سوء استفاده از معادن آن بدست می آورد. تخمین زده میشود درآمد طالبان از این اعمال مجرمانه سالانه بین 300 میلیون تا 1.6 میلیارد دلار باشد.
قدرتمندترین اهرم فشار آمریکا و سایر کشورها علیه طالبان تحریم است که منابع مالی این گروه را از بین برده و مانع سفر سران آن میشود.
انتهای پیام/47