واکنش سخنگوی گمرک به محدودیت واردات برخی گوشیها: ممنوعیتی در کار نیست، گران نکنید
در حالی که رگولاتوری طی روزهای گذشته از ممنوعیت واردات برخی از گوشیهای پرمصرف خبر داده بود، سخنگوی گمرک میگوید هنوز هیچ ابلاغی در مورد ممنوعیت واردات برند خاصی به گمرک ارسال نشده و ممنوعیتی اعمال نشده است؛ بنابراین طرح مطالبی با عنوان عدم واردات یا کاهش آن نمیتواند بهانهای برای گران فروشی گوشی باشد.
اخیرا با افزایش قیمت گوشی موبایل برخی فعالان این حوزه از جمله اتحادیه فروشندگان اعلام کردند که در کنار عواملی مانند افزایش قیمت دلار، ممنوعیت ورود برندهای چینی موجب افزایش تقاضا در سایر برندها و در نتیجه گرانی شده است. انجمن واردکنندگان موبایل نیز ممنوعیت واردات برخی مدلهای پرتقاضای گوشی از جمله شیائومی به دلیل عدم اتصال به شمارههای اضطراری کشور را عاملی برای تلاطم بازار و افزایش قیمتها دانسته بود.
اما «روحالله لطیفی»، سخنگوی گمرک در گفتگو با ایسنا میگوید با وجود بحثهایی که در این رابطه مطرح شده تاکنون هیچ ابلاغیهای از سوی دستگاههای ذیربط مبنی بر ممنوعیت واردات گوشی و به طور خاص این اقلام به گمرک ایران ابلاغ نشده است و روال قبلی ادامه دارد.
به گفته وی در مورد واردات گوشی باید حوزههای مرتبط مانند وزارت ارتباطات و سازمان تنظیم مقررات رادیویی مجوز ترخیص را صادر کنند. این دستگاهها باید کالای وارد شده و گوشیها را براساس استانداردهای خود تایید کنند. سپس گمرک میتواند براساس این مجوز و سایر مجوزهای مربوطه نسبت به ترخیص اقدام کند.
لطیفی با بیان این که در حال حاضر تعدادی از گوشی های وارداتی به دلیل نداشتن استانداردهای کافی، منتظر صدور مجوز از سازمان تنظیم مقررات رادیویی هستند میگوید این گوشیها هنوز مراحل ترخیص را به پایان نرساندهاند که در صورت رفع نقص و به محض تایید، ترخیص آنها از گمرک صورت میگیرد.
او تاکید دارد چنین چیزی موضوع جدیدی نیست که عامل افزایش قیمت گوشی باشد. به ویژه افزایش ۲۸ درصدی ترخیص گوشیهای تلفن همراه در چهار ماه ابتدایی سال جاری، باعث شده تا در بازار شاهد کمبودی نباشیم.
گوشی در صدر واردات کالا
به گفته سخنگوی گمرک در چهار ماهه ابتدایی سال جاری حدود یک میلیارد و ۱۵۶ میلیون دلار تلفن همراه وارد کشور شده که در مقایسه با مدت مشابه سال قبل ۱۰۲ درصد از لحاظ ارزشی و ۵۰ درصد از نظر وزنی افزایش دارد. از سویی ترخیص قطعی گوشی موبایل در این مدت از نظر تعداد حدود پنج میلیون و ۱۵۶ هزار دستگاه بوده که در مقایسه با چهار ماهه ابتدایی سال گذشته که حدود چهار میلیون دستگاه ترخیص شده بود، ۲۸ درصد افزایش دارد.
لطیفی با بیان این که واردات گوشی در صدر واردات کالا قرار دارد میگوید این کالا، ۸ درصد کل واردات را به خود اختصاص داده است. به طوری که در بین تمامی اقلام این واردات گوشی است که در رتبه یک قرار دارد و بعد از آن اقلام کالاهای اساسی و سایر کالاها قرار میگیرد.
او در انتها تاکید کرد حجم واردات گوشی موبایل در سال جاری افزایش یافته و عرضه آن به بازار هم با توجه به ترخیص قطعی صورت گرفته باید بیشتر شده باشد، از همین روی طرح موضوع نادرست کاهش واردات یا عدم ترخیص آن از گمرک نمیتواند بهانه افزایش قیمت گوشی باشد.