مرکز داده ۵ گیگاواتی OpenAI در ابوظبی؛ بزرگتر از موناکو و انقلابی در زیرساختهای هوش مصنوعی

مرکز داده ۵ گیگاواتی OpenAI در ابوظبی؛ بزرگتر از موناکو و انقلابی در زیرساختهای هوش مصنوعی
به گزارش دیتاسنتر من و به نقل از تککرانچ، مطابق با جزئیات منتشرشده، این تأسیسات قرار است مساحتی در حدود ده مایل مربع را در بر گیرد و انرژی مصرفی آن معادل برق تولیدی پنج راکتور هستهای خواهد بود. برای درک بهتر ابعاد این پروژه، کافی است بدانید که مساحت آن حتی از کشور موناکو نیز بیشتر است. این میزان مصرف انرژی، تأسیسات فعلی OpenAI و دیگر رقبای آن را در سایه قرار میدهد.
این مرکز داده بخشی از پروژه جاهطلبانه Stargate محسوب میشود که با همکاری شرکت فناوری G42، مستقر در ابوظبی، توسعه مییابد. این پروژه مشترک نخستین بار در ژانویه معرفی شد و هدف آن، ایجاد مراکز داده فوقپیشرفته در سراسر جهان است که با بهرهگیری از تراشههای قدرتمند، زیرساخت لازم برای توسعه هوش مصنوعی را فراهم میکنند. شرکای اصلی این پروژه عبارتاند از OpenAI، اوراکل و سافتبنک.
در حالی که نخستین پردیس پروژه Stargate در ایالات متحده و در شهر ابیلین ایالت تگزاس در دست احداث است و انتظار میرود ظرفیت آن به یک و دو دهم گیگاوات برسد، پروژه مشابه در ابوظبی قرار است ظرفیتی بیش از چهار برابر داشته باشد.
این همکاری در میانه شکلگیری روابط گستردهتر میان ایالات متحده و امارات متحده عربی در حوزه هوش مصنوعی انجام میشود؛ روابطی که از سالها پیش در حال گسترش بوده و در عین حال، برخی قانونگذاران آمریکایی را نیز نگران کرده است.
ارتباط OpenAI با امارات به سال ۲۰۲۳ بازمیگردد، زمانی که این شرکت همکاری خود را با G42 برای ترویج استفاده از هوش مصنوعی در خاورمیانه آغاز کرد. سم آلتمن، مدیرعامل OpenAI، در طی یک سخنرانی در ابوظبی، از امارات متحده عربی به عنوان کشوری یاد کرد که «از مدتها پیش، پیش از آنکه هوش مصنوعی به موضوعی داغ تبدیل شود، به اهمیت آن پی برده بود.»
با این حال، مانند بسیاری از موضوعات مرتبط با هوش مصنوعی، این روابط پیچیدگیهایی نیز دارند. گروه G42 که در سال ۲۰۱۸ تأسیس شده، تحت ریاست شیخ طحنون بن زاید آل نهیان، مشاور امنیت ملی امارات و برادر کوچکتر حاکم این کشور فعالیت میکند. همکاری OpenAI با این گروه در اواخر سال ۲۰۲۳ برخی نگرانیها را در میان مقامات آمریکایی برانگیخت، چرا که آنان احتمال میدادند G42 بتواند فناوریهای پیشرفته آمریکایی را در اختیار دولت چین قرار دهد.
نگرانیها عمدتاً بر روابط فعال G42 با نهادهای تحریمشدهای همچون شرکت هواوی و مؤسسه ژنومیک پکن، و همچنین ارتباطات غیررسمی آن با برخی چهرههای وابسته به نهادهای اطلاعاتی چین متمرکز بود.
در پاسخ به این فشارها، مدیرعامل G42 در اوایل سال ۲۰۲۴ اعلام کرد که این شرکت راهبرد خود را تغییر داده و تمامی سرمایهگذاریهای پیشین در چین واگذار شدهاند. او در گفتوگو با بلومبرگ تأکید کرد: «در حال حاضر هیچ نیازی به حضور فیزیکی در چین نمیبینیم.»
مدتی کوتاه پس از این اظهارات، شرکت مایکروسافت که سهامدار عمده OpenAI محسوب میشود، از سرمایهگذاری یکونیم میلیارد دلاری در G42 خبر داد. همچنین برد اسمیت، رئیس هیئتمدیره مایکروسافت، به عضویت هیئتمدیره G42 نیز درآمد.
مجله خبری mydtc