سرور مجازی
فناوری

هر یک گازی که به غذاهای فوق‌فراوری‌شده می‌زنید، از طول عمر‌تان می‌کاهید

هر یک گازی که به غذاهای فوق‌فراوری‌شده می‌زنید، از طول عمر‌تان می‌کاهید

کارلوس آگوستو مونتیرو، نویسنده همکار این مطالعه و استاد بازنشسته تغذیه و بهداشت عمومی در دانشکده بهداشت عمومی دانشگاه سائوپائولو برزیل، دراین‌باره توضیح می‌دهد: «ما خطر مرگ افراد در بازه سنی ۳۰ تا ۶۹ سال (زمانی که مرگ زودرس محسوب می‌شود) را که بیشتر غذاهای فوق‌فراوری‌شده می‌خوردند، بررسی کردیم و دریافتیم که به ازای هر ۱۰ درصد افزایش کالری‌ دریافتی از غذاهای فوق‌فراوری‌شده، خطر مرگ زودرس نزدیک به ۳ درصد افزایش می‌یابد.»

خود مونترو بود که در سال ۲۰۰۹ اصطلاح «فوق‌فرآوری‌شده» (ultraprocessed) را معرفی کرد و سیستم نووا (NOVA) را برای طبقه‌بندی غذاها بر اساس سطح فراوری آن‌ها توسعه داد.

بر اساس این سیستم، گروه اول غذاهای فراوری‌نشده یا کم‌فراوری‌شده طبیعی مانند میوه‌ها، سبزیجات، گوشت، شیر و تخم‌مرغ تعریف شدند. گروه دوم مواد اولیه برای آشپزی مانند نمک، گیاهان و روغن‌ها، گروه سوم غذاهای فراوری‌شده ترکیبی از گروه‌های اول و دوم مانند کنسروها و سبزیجات منجمد و گروه چهارم غذاهای فوق‌فراوری‌شده بودند. طبق تعریف مونترو، غذاهای فوق‌فراوری‌شده یا حاوی مواد مغذی اندکی‌اند یا اصلا ندارند و از مواد شیمیایی ارزان‌قیمت دستکاری‌شده ساخته می‌شوند که برای قابل خوردن کردن، خوش‌طعم شدن و اعتیادآور کردن آن‌ها معمولا از افزودنی‌های مصنوعی استفاده می‌شود.

مطالعه جدید اولین تحقیق نیست که بین افزایش‌ها مصرف غذاهای فوق‌فراوری‌شده و اثر منفی بر سلامتی ارتباطی پیدا کرده است. یک مطالعه در فوریه ۲۰۲۴ هم به شواهدی قوی دست یافت که نشان می‌داد افرادی که بیشتر غذاهای فوق‌فراوری‌شده می‌خورند، ۵۰ درصد بیشتر در خطر مرگ ناشی از بیماری‌های قلبی‌عروقی و اختلالات روانی رایج قرار دارند.

مصرف زیاد غذاهای فوق‌فراوری‌شده همچنین ممکن است خطر اضطراب را تا ۵۳ درصد، چاقی را تا ۵۵ درصد، اختلالات خواب را تا ۴۱ درصد، ابتلا به دیابت نوع ۲ را تا ۴۰ درصد و خطر افسردگی یا مرگ زودرس از هر علتی را تا ۲۰ درصد افزایش دهد.

یک مطالعه در ماه مه ۲۰۲۴ هم نشان داد که اضافه کردن تنها ۱۰ درصد غذاهای فوق‌فراوری‌شده به یک رژیم غذایی سالم می‌تواند خطر زوال عقل و سکته مغزی را افزایش دهد. تحقیقاتی در سال ۲۰۲۳ هم دریافت که گنجاندن ۱۰ درصد بیشتر غذاهای فوق‌فراوری‌شده با افزایش احتمال ابتلا به سرطان‌های دستگاه گوارش فوقانی مرتبط است.

جدیدترین مطالعه‌ که روز دوشنبه در مجله آمریکایی پزشکی پیشگیرانه (American Journal of Preventive Medicine) منتشر شد، یک گام جلوتر گذاشت و تخمین زد که با کنترل مصرف غذاهای فوق‌فراوری‌شده می‌توان از چه میزان مرگ‌‌ومیر در هشت کشور پیشگیری کرد.

به گفته ادواردو آگوستو فرناندس نیلسون، نویسنده اصلی این مطالعه، «مرگ‌های زودرس و قابل‌پیشگیری به دلیل مصرف غذاهای فوق‌فراوری‌شده می‌تواند از ۴ درصد در کشورهای با مصرف پایین این نوع غذاها تا نزدیک به ۱۴ درصد در کشورهای با بالاترین مصرف غذاهای فوق‌فراوری‌شده متفاوت باشد».

بالاترین سطح مصرف غذاهای فوق‌فراوری‌شده در ایالات متحده گزارش شده است (تقریبا ۵۵ درصد رژیم غذایی یک فرد معمولی). محققان تخمین زدند که کاهش مصرف این غذاهای فوق‌فراوری‌شده به صفر در سال ۲۰۱۷ می‌توانست بیش از ۱۲۴ هزار  مرگ در ایالات متحده پیشگیری کند. در کشورهایی که مصرف غذاهای فوق‌فراوری‌شده پایین است، مانند کلمبیا (۱۵ درصد از رژیم غذایی) و برزیل (۱۷.۴ درصد)، کاهش مصرف این غذاها به صفر می‌توانست در سال ۲۰۱۵ از نزدیک به سه هزار مرگ در کلمبیا و ۲۵ هزار مرگ در برزیل پیشگیری کند.

مجله خبری mydtc

نمایش بیشتر

نوشته های مشابه

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

دکمه بازگشت به بالا