سرور مجازی
فناوری

داروی محبوب کاهش وزن ممکن است به درمان آپنه خواب هم کمک کند

داروی محبوب کاهش وزن ممکن است به درمان آپنه خواب هم کمک کند

تیرزپاتید که با نام «ترزپتاید» هم شناخته می‌شود یک داروی ضد دیابت است که برای درمان دیابت نوع دو و همچنین کاهش وزن استفاده می‌شود. حالا به نظر می‌رسد این دارو بتواند شدت آپنه خواب را نیز کاهش دهد.  

آپنه اختلالی است که باعث می‌شود تنفس افراد هنگام خوابیدن قطع شود، زیرا بافت گلوی این افراد هنگام خواب شل می‌شود و راه هوایی را مسدود می‌کند.

مطالعه‌ای جدید که نتایج آن هفته گذشته در مجله پزشکی نیوانگلند منتشر شد، نشان می‌دهد مصرف این دارو به مدت یک سال، همچنین می‌تواند وضعیت فشار خون افراد مبتلا به اضافه وزن را بهبود بخشد.

محققان در این مطالعه ۴۶۹ فرد را که از اضافه وزن و اختلال آپنه در خواب رنج می‌بردند مورد بررسی قرار دادند. نیمی از افراد شرکت کننده در این مطالعه از دستگاه کمک تنفسی «سی‌ پپ» استفاده می‌کردند. این دستگاه با ایجاد فشار هوای خفیف باعث می‌شود راه‌ هوا در افراد مبتلا به آپنه هنگام خواب باز بماند.

براساس این یافته‌ها، بیمارانی که به صورت هفتگی تیرزپاتید تزریق کرده‌اند، تعداد دفعات کاهش یا قطع تنفسشان در طول خواب تا ۶۰ درصد کاهش یافته است، در حالی که این میزان در افرادی که داروی ساختگی مصرف می‌کردند، حدود ۱۰ درصد بوده است.

این دارو در عین حال موجب شد این بیماران بین ۱۸ تا ۲۰ درصد از وزن بدن خود را از دست بدهند و وضعیت فشار خون آنها نیز بهبود یافته است. اختلال آپنه، اکسیژن خون افراد را در طول خواب کاهش می‌دهد.

این مطالعه نشان داد که بیماران با مصرف این دارو خواب بهتر را تجربه کرده‌اند و کمتر به اختلالات خواب دچار شده‌اند.

آیا می‌توان از این دارو برای درمان آپنه خواب در آینده استفاده کرد؟
آتل مالهوترا، استاد دانشکده پزشکی دانشگاه کالیفرنیا سن دیگو و نویسنده اصلی این مطالعه گفت: «نتایج این مطالعه توانایی تیرزپاتید را در مقابله با چاقی و آپنه خواب نشان داده است، و یک راه حل درمانی موثر و جامع ارائه می‌دهد».

او در بیانیه‌ای تصریح کرد: «مصرف این دارو در کنار دستگاه کمک تنفسی سی پپ یا حتی بدون استفاده از آن می‌تواند نحوه مدیریت این اختلال را متحول کند. این یافته‌ها پتانسیل اولین درمان دارویی بسیار موثر برای آپنه خواب را نشان می‌دهند».

با این حال دکتر سانجی پاتل، متخصص اختلالات خواب در دانشگاه پیتسبورگ، در سرمقاله‌ای، این پرسش را مطرح کرد که آیا تیرزپاتید می‌تواند آپنه خواب را در بیماران دنیای واقعی درمان کند؟

او همچنین خاطرنشان کرد که هزینه و دسترسی از جمله موانعی برای استفاده از این دارو هستند و افزودن این دارو به عنوان یک درمان می‌تواند نابرابری‌های مربوط به نژاد و سایر نابرابری‌ها در درمان آپنه خواب را تشدید کند.

دکتر پل پپارد، محقق پزشکی خواب در دانشگاه ویسکانسین، می‌گوید کاهش وزن مدت‌هاست به عنوان راهی برای کاهش شدت آپنه خواب با افزایش ظرفیت ریه، کاهش چربی در مجاری هوایی و بهبود مصرف اکسیژن توصیه می‌شود.

او گفت: «من انتظار دارم از این داروها بتوان در درمان بسیاری از اختلالات مربوط به چاقی استفاده کرد».

مجله خبری mydtc

نمایش بیشتر

نوشته های مشابه

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

دکمه بازگشت به بالا