دانشمندان معمای حفره غول پیکر قطب جنوب را حل کردند
دانشمندان معمای حفره غول پیکر قطب جنوب را حل کردند
به گزارش دیلی میل بریتانیا، محققان دانشگاه ساوتهمپتون دریافتند که علت آن در واقع ترکیبی از جریانهای آب اقیانوس، بادها و افزایش سطح نمک در آب است که منجر به ذوب شدن یخهای دریا میشود.
دانشمندان این کشف را در دهه ۱۹۷۰ به نام کوه زیر آب در دریای ودل نامگذاری کردند.
پلینیاها معمولاً در یخهای دریایی که در نواحی ساحلی قطب جنوب یافت میشوند، هر ساله تشکیل میشوند، اما برای آنها غیرعادی است که صدها مایل دورتر در اقیانوس باز، جایی که دریا در عمق هزاران فوتی است، تشکیل شوند.
آدیتیا نارایانان، محقق فوق دکتری در دانشگاه ساوتهمپتون و محقق اصلی این مطالعه گفت: «پلینیا مائودریس در دهه ۱۹۷۰ زمانی که ماهوارههای سنجش از دور که میتوانستند یخ دریا را بر فراز اقیانوس جنوبی ببینند برای اولین بار به فضا پرتاب شدند، کشف شد.
در طول زمستانهای متوالی از سال ۱۹۷۴ تا ۱۹۷۶ ادامه یافت، و اقیانوسشناسان در آن زمان تصور میکردند که این یک رویداد سالانه خواهد بود، اما از دهه ۱۹۷۰، این اتفاق فقط به صورت پراکنده و برای دورههای کوتاه مدت رخ داده است.
آدیتیا افزود: «۲۰۱۷ اولین باری بود که از دهه ۱۹۷۰ چنین پلینیای بزرگ و با عمر طولانی را در دریای ودل دیدیم.»
محققان با استفاده از نقشههای یخ دریا، دادههای حیوانات دریایی برچسبگذاریشده و یک مدل اقیانوسی تولیدشده توسط کامپیوتر، چگونگی شکلگیری پلینیا را تا این اندازه دور از ساحل کشف کردند.
نتایج نشان داد که جریان در حال حرکت در اطراف کوه Maud Rise در زیر آب در دریای Weddell، گردابهای متلاطم ایجاد میکند، یک جریان معکوس، که نمک را به سطح دریا منتقل میکند، فرآیندی به نام انتقال Ekman رخ میدهد آب با زاویه ۹۰ درجه نسبت به باد باعث میشود نمک با حرارت روی سطح مخلوط شود و یخ را ذوب کند.
آلبرتو ناورا گاراپاتو، نویسنده و استاد دانشگاه ساوتهمپتون، میگوید: «انتقال اکمن عنصر کلیدی گم شدهای بود که برای افزایش تعادل نمک و حفظ اختلاط نمک و گرما به سمت آبهای سطحی ضروری بود.»
محققان حدس میزنند که طوفانهای قطبی که از منطقه عبور میکنند میتوانند باعث افزایش حمل و نقل اکمن شده و نمک بیشتری را به سطح زمین بیاورند، اما آنها توضیح دادند که تحقیقاتشان قادر به تأیید این نظریه نیست.
اکنون محققان هشدار میدهند که polynya میتواند تأثیر منفی بر اقیانوسها داشته باشد و به افزایش ۰.۳ اینچی سطح آب دریاها از سال ۲۰۲۲ تا ۲۰۲۳ کمک کند.
مجله خبری mydtc