قطع برق، قوزِ بالا قوز صنعت خودرو شد/ افزایش آمار خودروهای ناقص با تعطیلی اجباری قطعهسازان
– اخبار اقتصادی –
به گزارش خبرنگار اقتصادی خبرگزاری تسنیم، قرار بود در سال جاری موانع پیش روی فعالیت تولیدکنندگان برداشته شود اما متأسفانه با گذشت 4 ماه از سال جاری نه تنها خبری از حمایت دولت نیست بلکه حجم مشکلات هم برای تولیدکنندگان هر روز افزایش می یابد.
از افزایش مواد اولیه و هزینه های تولید که بگذریم دولت در اقدامی قابل تأمل صنایع را با خاموشی برق آنهم بدون برنامه و با ساعات طولانی روبه رو ساخته است که همین امر فعالیت را برای تولیدکنندگان سخت تر از گذشته کرده است.
در حال حاضر، اکثر تولیدکنندگان در اثر خاموشیهای برق با ضرر و زیان بالایی مواجه هستند و برای جبران زیان خود حجم تولید را کاهش دادهاند. این در حالی است که همین کاهش تولید اثرات مخرب خود را در آینده بر بازار خواهد گذاشت.
از میان صنایع کشور، صنعت قطعهسازی نیز روزانه تا 6 ساعت قطعی برق را تجربه میکند و همین امر عاملی شده تا نتواند به موقع سفارشات خود را تولید و تحویل دهد. به اعتقاد قطعهسازان، با قطعی برق، نه تنها حداقل 20 درصد به هزینههای تولید افزوده شده، بلکه از 30 درصد برنامه تولید نیز عقب ماندهاند.
در همین ارتباط، «رضا رضایی» به عنوان یکی از تولیدکنندگان قطعات خودرو میگوید: برق یکی از استراتژیکترین انرژیهای لازم برای تولید است؛ اما قطعی برق درآمد صنایع را کاهش میدهد. به خصوص که این کاهش درآمد در حالی رخ میدهد که قیمت نهادههای تولید مانند مواد اولیه با رشد زیادی روبهرو شده است. ماشینآلات صنایع با برق کار میکند و وقتی مواد اولیه در این دستگاهها وجود دارد و برق به ناگهان قطع میشود، مواد به ضایعات تبدیل میشود و در شرایط رشد قیمت نهادههای تولید، ضرر زیادی روی دست تولیدکننده باقی میگذارد.
وی افزود: زیاد شدن ضایعات، اثر خود را بر قیمت نهایی کالا خواهد گذاشت. علاوه بر آن، نیروی کار کارخانهها نیز در طول روز ساعت کاری مشخصی نخواهد داشت و نمیداند چه زمانی باید به کار مشغول شود. علاوه بر این، در صنعت خودرو و قطعه یک میلیون نفر مشغول به کار هستند که با بیبرنامگی صورت گرفته، زندگی آنها تحت تأثیر قرار خواهد گرفت.
این تولیدکننده با اعلام اینکه البته مسئله کاهش ظرفیت تولید نیز وجود دارد، گفت: با ادامه این قطعیها، تعداد خودروهای تهنشین نیز افزایش چشمگیری خواهد داشت و تحویل خودرو به مشتریان عقب خواهد افتاد. تعطیلی و قطعی برق برای صنعت فاجعه است، چرا که صنایع حتی در صورت خواب تولید، باید بدهیهای بانکی خود را بپردازند و مبلغ چکهای خود را تأمین کنند.
رضایی تصریح کرد: صنعت خودرو و قطعه به خودی خود دچار مشکلات عدیدهای است؛ به طوری که امروز بدهی خودروسازان به 120 میلیارد تومان رسیده است و با ادامه روند فعلی، بر مشکلات موجود به شدت اضافه میشود. جالب است که این اتفاقات در سالی رخ میدهد که باید سال مانع زدایی و پشتیبانی از تولید میبود.
به گزارش تسنیم، مطابق آمار، زیان انباشته دو خودروساز بزرگ تا پایان سال 99، بیش از 85 هزار میلیارد تومان بوده است که باعث از دست رفتن بخش عمدهای از نقدینگی خودروسازان شده و ابَر چالش بدهی معوق به قطعهسازان را تشدید نموده است و بنا به نظر اکثر کارشناسان و سیاستگذاران، تا زمانی که این روند اصلاح نشود نقدینگی خودروسازان روز به روز تحلیل رفته و امیدی به بهبود شرایط نیست.
در حال حاضر مجموع مطالبات زنجیره تأمین داخلی از خودروسازان به حدود 50هزار میلیارد تومان رسیده که با راهکار واگذاری اوراق «گام» (گواهی اوراق مولّد)، تسهیل قابل توجهی در پرداخت مطالبات آتی صورت خواهد پذیرفت ولی مطالبات معوّق به بیش از 25 میلیارد تومان رسیده است که بخشی از این افزایش به دلیل افزایش تیراژ تولید خودرو و افزایش قیمت قطعات است و بخش دیگری به علت توانمندی خودروسازان در بازپرداخت به زنجیره تأمین میباشد.
البته در صورت کسر چکهای خرید دِین واگذار شده به بانکها از طریق زنجیره تأمین و جذب تسهیلات در قالب قراردادهای سهجانبه، مطالبات معوّق به بیش از 15 هزار میلیارد تومان میرسد. همچنین در حال حاضر بیش از 100هزار خودرو ناقص ناشی از مشکلات تأمین نقدینگی، عدم تخصیص ارز، گمرک و غیره در پارکینگهای خودروسازان موجود است که با ادامه این روند فعلی تعداد خودروهای ناقص افزایش خواهد یافت.
انتهای پیام/؛