«معجزه آبخیزداری»|نوید افزایش امید به زندگی در روستاها با توصیه رئیس جمهور برای احیای قنوات
– اخبار اقتصادی –
به گزارش خبرگزاری تسنیم؛ طی سال های اخیر یکی از مطالبات مهم مردم به خصوص روستاییان برای رفع مشکل کم آبی در مناطق خشک و نیمه خشک کشور، احیای و مرمت قنات های کشور بوده است. خوشبختانه در سفر اخیر رئیس جمهور حجت الاسلام و المسلمین دکتر رئیسی به استان خراسان جنوبی، ایشان با تأکید بر ضرورت احیای قنوات استان خراسان جنوبی در جلسه شورای اداری استان گفت: قنوات استان خراسان جنوبی از سرمایههای ارزشمندی است که نباید بگذاریم از دست مردم خارج شود و باید با ارائه تسهیلات و با جدیت نسبت به احیای قنوات اقدام شود.
از همین پرونده بیشتر بخوانید:
«معجزه آبخیزداری»|قنات؛ فناوری اصیل ایرانی برای مقابله با خشکسالی/ لزوم توجه به احیا و مرمت قنوات«معجزه آبخیزداری» |ارزش 50میلیارددلاری قناتهای ایران/ مهاجرت معکوس به روستاها با احیای قنواتامسال قطعاً شاهد خشکسالی خواهیم بود/ نقش آبخیزداری در احیای قنات ها و تقویت سفره های زیرزمینی
همچنین دکتر رئیسی در دیدار برگزیدگان و فرهیختگان خراسان جنوبی اظهار داشت: برای رفع مشکل کم آبی، ستاد احیای قنوات در استان باید سریعتر فعال شود و مسئولین دولتی هم از این ستاد حمایت کنند. خراسان جنوبی میتواند مرکزیت فعال شدن ستاد احیای قنوات کشور باشد.
با توجه به این دستور رئیس جمهور، نکاتی درباره ضرورت احیای قنوات در کشور اشاره می شود:
اول: قنوات از ابداعات و افتخارات فرهنگ و تمدن ایرانی برای مهار سیل و تأمین آب مورد نیاز برای شرب و کشاورزی و مقابله با خشکسالی و شکل گرفتن آبادیها و شهرها محسوب میشود. طبق آمار ایران با دارابودن حدود 60 هزار رشته قنات از بیشترین تعداد در مقایسه با سایر کشورهای صاحب قنات برخوردار است که میتواند سالیانه بیش از 7 میلیارد مترمکعب آب زیرزمینی را بدون مصرف انرژی الکتریکی یا سوخت فسیلی و خصوصاً بدون پیامدهای زیستمحیطی عمدتاً در اختیار بخش کشاورزی قرار دهد. مسلما توجه به این منبع آبی، می تواند نقش موثری در کمبود آب در استان های درگیر خشکسالی و کم آبی داشته باشد.
دوم: بهاذعان بسیاری از کارشناسان، احیای قنوات با انجام عملیات آبخیزداری و آبخوانداری، علاوه بر حفظ میراث ارزشمند «قنات و کاریز»، موجب استمرار تولید کشاورزی و پایداری سکونتگاههای روستایی، کنترل مهاجرت از مبدأ، مهاجرت معکوس به روستاها و افزایش رضایتمندی و امید به زندگی جوامع محلی خواهد شد.
سوم: خوشبختانه در راستای تأمین امنیت غذایی و رونق و آبادانی روستاها، احیای و مرمت قنوات در سیاست های کلی و قوانین بالادستی جمهوری اسلامی ایران مثل قانون برنامه توسعه ششم، سیاست های کلی محیط زیست، سیاست های کلی منابع آب و غیره به صراحت مورد اشاره قرار گرفته است ولی متاسفانه تاکنون بودجه و اعتبارات مناسبی برای این امر اختصاص داده نشده است. لذا تشکیل ستاد احیای قنوات در ایران و اختصاص ردیف بودجه مشخص، می تواند موجب پایداری سکونتگاههای روستایی و تولید کشاورزی در پهنه وسیعی از مناطق خشک و نیمهخشک کشور بهرهبرداری شود.
چهارم: استان خراسان جنوبی با دارا بودن 6 هزار و 968 رشته قنات با حجم تخلیه سالانه 253 میلیون متر مکعب از استان هایی است که بیشترین قنات های کشور در این استان واقع است و قنات بلده فردوس که به ثبت ملی رسیده است در این استان قرار دارد. مسلما طبق نظر رئیس جمهور مبنی بر ضرورت احیای قنوات در این استان و همچنین سایر استان های دیگر، استان خراسان جنوبی میتواند مرکزیت فعال شدن احیای قنوات کشور باشد.
انتهای پیام/