با محدودیتهای بایننس، کاربران ایرانی سراغ کدام صرافیهای خارجی میروند؟
با اجباری شدن فرایند احراز هویت (KYC) در صرافی بایننس برای کاربران سراسر جهان، دسترسی کاربران ایرانی به بایننس غیرممکن میشود. اما از این پس کاربران ایرانی به سراغ کدام صرافی رمزارز خارجی میروند و کدام صرافی از محبوبیت بالاتری در بین آنها برخوردار است؟
صرافیهای خارجی همچون کوکوین، اسنداکس (بیتمکس)، هات بیت، کراکن، کوین بیس و …، همچنین صرافیهای غیر متمرکزی همچون یونی سواپ، سوشی سواپ و بسیاری دیگر گزینههای مختلفی هستند که در بین کاربران ایرانی نامی آشنا دارند. در این مطلب قصد داریم به صورت مختصر مروری بر چند صرافی خارجی که احتمال دارد کاربران ایرانی بعد از بایننس برای انجام معاملات رمزارز به سراغ آنها بروند، داشته باشیم.
واقعیت این است که فعالیت کاربر مقیم ایران در صرافی رمزارز بایننس با محدودیتهای بسیاری روبرو است و احتمالا این محدودیتها به بایننس نیز ختم نخواهد شد و ممکن است به مرور سایر صرافیهای خارجی نیز روند مشابهی را در پیش بگیرند. نهادهای قانونگذار این حوزه هر روز در فکر تبیین قوانینی هستند تا معاملات این حوزه از شفافیت لازم برخودار باشند، پس عجیب نیست که اگر در آینده ببینیم سایر صرافیها نیز رویکرد مشابه بایننس در پیش بگیرند.
نه تنها صرافیهایی همچون بایننس قوانین سختگیرانهتری را اتخاذ میکنند، بلکه دولتها نیز در فکر وضع قوانینی هستند تا بازار رمزارزها را قانونمند کرده و مانع بروز مشکلات احتمالی شوند. در واقع همزمان با محدودیتهایی که بایننس و صرافیهای مشابه برای کاربران درنظر میگیرند، دولتها در سراسر جهان نیز به فعالیت کاربران خود در این حوزه توجه دارند تا روال کار قانونمند و شفاف پیش رود.
قبل از ادامه مقاله، توجه شما را به چند نکته مهم زیر جلب میکنیم:
- نکته مهم: معرفی صرافیها به معنی تایید یا رد کردن آنها نیست و دیجیاتو مسئولیتی در قبال سرمایه گذاری در این صرافیها و ایجاد مسایل بعدی ندارد. با توجه به اینکه هنوز مجوز یا سازو کار فعالیت برای صرافیهای داخل ایران تعریف نشده لذا دیجیاتو در این مطلب امکان معرفی یا بررسی صرافیهای داخلی را ندارد و تنها میتواند گرایش بازار را بعد از محدودیتهای بایننس برای مخاطبان خود به تصویر بکشد.
- نکته مهم: بازار رمزارزها نوسانات و ریسکهای خاص خودش را دارد و هر روز قوانین جدیدی برای آن وضع میشود. محتوای ارائه شده در این مطلب حاوی هیچگونه توصیه خاصی برای سرمایهگذاری، انتقال سرمایه یا معامله در صرافیهای خارجی یا داخلی نیست، بلکه تنها حاوی نکات مهمی است که به کاربران مقیم ایران کمک میکند احتمال ریسک خود را در بازار به حداقل برسانند و در جریان نتیجه بررسی و نظر برخی افراد فعال این حوزه قرار بگیرند.
- نکته مهم: با توجه به نوسانات بازار رمزارز و تغییرات مربوط به تبیین قوانین، اطلاعات این مطلب در تاریخ هشتم شهریور ماه ۱۴۰۰ تهیه شده است. در نتیجه رتبه صرافی، تعداد کوینها، حجم بازار و برخی اطلاعات دیگر نیز بر همین مبنا تهیه شدهاند.
آنچه طی ماههای اخیر بر کاربران بایننس گذشت
وقتی صحبت از بایننس به میان میآید باید گفت که این صرافی به جرات یکی از محبوبترین صرافیهای رمزارز در سراسر جهان است که از محبوبیت خاصی در بین کاربران مقیم ایران نیز برخوردار است. تنوع کوینها، حجم معاملات بالا و امنیت این صرافی در کنار برخی مزایای دیگر کاربردی باعث شده با وجود همه تحریمها، بسیاری از کاربران ایرانی در این صرافی حساب کاربری داشته باشند.
اما طی ماههای اخیر کاربران صرافی بایننس با فراز و نشیبهای بسیاری روبرو بودند. در این بین مشکلات کاربران ایرانی بایننس بیش از بقیه بود. پیرو سختگیریهایی که در زمینه قوانین ضدپولشویی و انطباق با قوانین FATF به وجود آمد و همچنین فشار نهادهای قانونگذار، صرافی بایننس برخی قوانین خود را به مرور تغییر داد و عرصه را برای کاربران سختتر کرد.
محدودیت برداشت برای کاربران قدیمی از ۴ تا ۲۳ آگوست به تدریج اعمال شد و درنهایت به ۰.۰۶ بیت کوین در روز رسید. قضیه به همین جا ختم نشد و در بازه زمانی برخی کاربران مقیم ایران اعلام کردند که امکان برداشت از حسابهای کاربری خود را ندارند. این کاربران در حالی که به راحتی میتوانند معاملات خود را انجام دهند، امکان برداشت آنها از سوی بایننس مسدود شده بود و این موضوع منوط به تایید هویت بود. کاربران ایرانی که از نرم افزارهای تغییر IP برخی کشورها استفاده میکردند، دیگر نمیتوانستند از این برنامهها به راحتی استفاده کنند.
در ادامه بایننس اطلاعیهای منتشر کرد و تایید هویت Intermediate را برای تمامی کاربران این صرافی اجباری کرد که البته فرصت زمانی تعیین کرده تا کاربران بتوانند فرایند احراز هویت را به سرانجام برسانند.
اما برای کاربران مقیم ایران که چنین امکانی وجود ندارد، راهکاری جز ترک این صرافی وجود ندارد. موضوع تایید هویت در صرافی رمزارز بایننس راه را برای کلاهبرداری برخی نیز باز کرده و برخی کاربران متاسفانه به افراد سودجو اعتماد میکنند تا برای آنها از بایننس تایید هویت بگیرند. چنین راهکارهایی وجاهت قانونی ندارند و به هیچ وجه قابل پیگیری نیستند. در واقع تایید هویتهای جعلی و تقلبی که بازار گرمی نیز دارد، میتواند خطرات بسیاری را به دنبال داشته باشد و قابل پیگیری قانونی نیست.
صرافی رمزارز جای مناسبی برای نگهداری دارایی نیست
یکی از موضوعات مهمی که برخی کاربران به آن بیتوجه هستند آن است که صرافی، جایی برای نگهداریی دارایی نیست. برخی کاربران همه دارایی خود را در یک صرافی وارد کرده و پس از خرید کوینهای موردنظر، آن را در صرافی نگهداری میکنند. چنین رویکردی نه تنها درست نیست بلکه میتواند ریسکهای زیادی را به همراه داشته باشد.
تاکنون اخبار بسیاری در مورد هک شدن صرافیهای مختلف در سراسر جهان منتشر شده. حتی بعضا دیده شده که برخی صرافیهای خارجی دارایی افراد را بلوکه کردهاند و کاربران نتوانستهاند کاری از پیش ببرند. به همین دلیل گفته میشود دارایی خود را به کیف پول دیجیتال منتقل کنید.
البته مشکل اینجاست که بسیاری از کاربران ایرانی در حجم بالایی خرید نمیکنند و به همین دلیل هزینه کارمزد برای انتقال از صرافی به کیف پول برای این افراد که به صورت روزانه ترید میکنند، مقرون به صرفه نیست. در چنین شرایطی توصیه میشود همه دارایی خود را در یک صرافی وارد نکنید و همزمان با صرافیهای مختلف کار کنید. اما برای هولدرها، بهترین و مناسبترین کار انتقال دارایی به کیف پول دیجیتال است. در ادامه به معرفی چند صرافی رمزارز میپردازیم.
صرافی بایننس (Binance)
صرافی بایننس از نظر ارزش بازار رتبه اول را در بین صرافیهای رمزارز در جهان دارد. مقر این صرافی در هنگ کنگ قرار دارد و در سال ۲۰۱۷ کار خود را آغاز کرده است.
مزایا:
- تنوع ۳۸۴ کوین
- فعال در ۱۴۰۷ بازار جهانی
- امتیاز ۹.۹ از ۱۰ از نظر پارمترهای مارکت کپ
- یکی از بهترین گزینهها برای تریدهای با معاملات سنگین
- کارمزد پایین برای کاربران VIP در معاملات بر مبنای بایننس
- حجم بالای معاملات
- امنیت بالا
- دارای بیمه دارایی SAFU که در صورت هک شدن پلتفرم خسارت کاربران احراز هویت شده را میپردازد
معایب:
- تحریم کاربران ایرانی
- احراز هویت اجباری برای حسابهای اینترمدیت
- عدم پشتیبانی از ارزهای فیات
صرافی کوکوین (Kucoin)
صرافی کوکوین نیز نامی آشنا در بین کاربران مقیم ایران است. کوکوین در رتبهبندی مارکت کپ، رتبه پنجم جدول را از آن خود کرده است. مقر این صرافی در هنگ کنگ قرار دارد و در سال ۲۰۱۷ کار خود را آغاز کرده است. یکی از ویژگیهای خوب کوکوین آن است که اغلب مواقع کوینهای جدید را سریعتر از بقیه صرافیها فهرست میکند، در نتیجه این موضوع میتواند برای برخی تریدرها جذابیتهای خودش را داشته باشد تا بتوانند روی کوینهای جدید سرمایهگذاری کنند. برخی کارشناسان معتقدند کوکوین برای تریدرهایی که حجم معاملات کمی دارند، گزینه مناسبی است و این صرافی را برای تریدرهای حرفهای با حجم معاملات سنگین توصیه نمیکنند.
مزایا:
- تنوع ۴۲۱ کوین
- امکان معامله ۷۵۰ جفت رمزارز
- فعال در ۸۵۵ بازار مختلف جهانی
- حجم بالای معامله
- معمولا رمزارزهای جدید را سریعتر از بقیه صرافیها فهرست میکند
- امتیاز ۸.۴ از ۱۰ براساس مولفههای مارکت کپ
- بیش از ۸ میلیون کاربر از ۲۰۰ کشور جهان
- کارمزد پایین ۰.۱ درصد از معامله
- سقف برداشت: ۵ بیت کوین روزانه
- امکان معامله اسپات و فیوچرز بدون احراز هویت
- احراز هویت اجباری نیست
- رابط کاربری ساده
- دارای پلتفرم تحت وب و نسخه موبایل
معایب
- عدم پشتیبانی از ارزهای فیات
- در هنگام ثبت نام رمز عبور ۶ رقمی ارائه میدهد که نباید فراموش شود در غیر اینصورت احراز هویت نیاز دارد.
صرافی اسنداکس (بیتمکس) (AscendEX)
صرافی اسنداکس نیز در کنار کوکوین، نام آشنایی برای کاربران ایرانی دارد. یکی از ویژگیهای متمایز این صرافی آن است که مجهز به سرویس CopyTrading برای کپی برداری از تریدرهای حرفهای است و برخی کاربران مبتدی میتوانند معاملات تریدرهای حرفهای را مشاهده و از آنها الگوبرداری کنند. این صرافی پیشتر با نام بیتمکس به کار وخود ادامه میداد که اکنون به نام اسنداکس شناخته میشود.
این صرافی در رتبه ۲۴ از نظر ارزش بازار قرار دارد.
مزایا:
- تنوع ۱۹۰ کوین مختلف
- فعال در ۲۵۰ بازار مختلف جهانی
- امتیاز ۶.۱ از ۱۰ از نظر مولفههای مارکت کپ
- کارمزد نسبتا مناسب
- مجهز به سرویس CopyTrading برای کپیبرداری از تریدرهای حرفهای
- تنوع رمزارز
- دارای اهرمهای متنوع برای معاملات اهرمی
- ارزهای جدید را خوب لیست میکند
- سقف برداشت روزانه ۲ بیت کوین
- فعلا احراز هویت نمیخواهد
معایب:
- طراحی رابط کاربری جذاب نیست
صرافی کراکن (Kraken)
صرافی کراکن رتبه ۶ را از نظر ارزش بازار در اختیار دارد. برخی کارشناسان معتقدند کراکن برای کاربرانی که تازه وارد بازار رمزارز شدهاند چندان مناسب نیست. مقر اصلی کراکن در سانفرانسیسکو آمریکا قرار دارد و در سال ۲۰۱۱ کار خود را آغاز کرده است.
امکان افتتاح حساب کاربری در سه سطح وجود دارد. سادهترین نوع اکانت کاربری این صرافی، سطح اول به نام starter است که برخی اطلاعات اولیه و هویتی را دریافت میکند. کاربران مقیم ایران برای افتتاح حساب کاربری در سطح دوم و سوم با مشکلاتی روبرو خواهند بود ولی در سطح یک با اتخاذ تدابیری این مشکلات وجود نخواهد داشت. تایید سطح دوم و سوم معمولا یک تا پنج روز کاری طول میکشد و نیاز به آدرس فیزیکی کاربر و تایید شدن آن دارد.
مزایا:
- فعال در ۳۳۶ بازار مختلف جهانی
- کارمزد کمتر از کوین بیس (بین ۰.۰۳ درصد الی ۰.۱۳ درصد)
- کارمزد نسبتا پایین
- سقف برداشت نسبتا بالا نسبت به سایر صرافیها
معایب:
- تعداد محدود ۸۲ کوین
- نسبت به صرافی کوکوین و بیتمکس پروسه تایید هویت طولانیتری دارد
- رابط کاربرپسندی ندارد
- برخی کاربران از کند بودن وبسایت آن در برخی ساعات شکایت میکنند
تعداد صرافیهای رمزارز بسیار زیاد است و در این بین نام صرافیهایی مانند بیت استمپ (Bitstamp) که رتبه ۱۴ را از نظر ارزش بازار دارد دیده میشود که مقر آن اسلوونی است و در سال ۲۰۱۱ کار خود را آغاز کرده است. صرافی بی ترو ( Bitrue) نیز با رتبه ۸۰ ارزش بازار، در همین ردیف قرار دارد.
صرافیهای غیرمتمرکز یا DEX
در شرایط فعلی که بایننس محدودیتهایی را برای کاربران مقیم ایران و برای بسیاری دیگر از کاربران در سراسر جهان ایجاد کرده است، برخی به سراغ صرافیهای غیرمتمرکز (Decentralized exchange) میروند که در واقع بستری برای انجام معاملات مالی بهصورت مستقیم و البته بدون واسطه است. در صرافیهای غیرمتمرکز هیچ فرد یا سازمانی به دارایی کاربران دسترسی ندارد و معاملات بدون دخالت سازمانهای متمرکز انجام میشوند.
در بین صرافیهای غیرمتمرکز نام یونیسواپ، سوشیسواپ، پنکیکسواپ در بین ایرانیان نامهایی آشناست که معمولا اگر تمایل به باز کردن حساب کاربری در صرافی غیرمتمرکز داشته باشند، به سراغ آنها میروند.
صرافی غیرمتمرکز یونیسواپ (Uniswap)
یونیسواپ یکی از صرافیهای غیرمتمرکز و پیشرو بر بستر اتریوم است که برای مبادله رمزارزهای ERC20 فعالیت میکند. در واقع یونیسواپ پلتفرمی است که کاربران میتوانند توکنهای موردنظر خود را به صورت مستقیم از کیف پول دیجیتالی و بدون هیچ واسطهای مبادله کنند.
در این صرافی نیاز به احراز هویت خاصی وجود ندارد، دارایی در دسترس خود کاربر است و به همین دلیل نگرانی خاصی به دنبال ندارد و هزینههای تراکنش بسیار پایین است.
صرافی غیرمتمرکز سوشیسواپ (Sushiswap)
صرافی غیرمتمرکز سوشیسواپ در واقع فورکی از صرافی غیرمتمرکز یونیسواپ است و روی بلاکچین اتریوم فعالیت میکند. این صرافی غیرمتمرکز در سال ۲۰۲۰ کار خود را آغاز کرد و اطلاعات دقیقی در مورد هویت و مشخصات خالق آن در دست نیست. اما گفته میشود توسط شخص یا دو گروه با نامهای مستعار Chef Nomi و 0xMaki ایجاد شده است.
این صرافی نیز همانن یونیسواپ نیاز به احراز هویت خاصی ندارد و کارمزد نسبتا پایینی دریافت میکند.
صرافی غیرمتمرکز پنکیک سواپ (PancakeSwap)
صرافی غیرمتمرکز پنکیک سواپ برای مبادله توکنهای BEP-20 در بلاکچین بایننس یا BSC است که در سال ۲۰۲۰ کار خود را آغاز کرده است. پنکیک سواپ شباهت بسیار زیادی به صرافی یونیسواپ دارد با این تفاوت که یونیسواپ بر بستر شبکه اتریوم قرار دارد و پنکیک سواپ بر بستر بایننس اسمارت چین قرار گرفته است.
فعالیت در این صرافی نیازی به احراز هویتی خاصی ندارد و کاربران ایرانی به راحتی میتوانند از آن استفاده کنند.