راه اندازی رایانهای کوآنتومی در چین
پایگاه نشریه «ساوث چاینا مورنینگ پست» چین گزارش داد شرکت «بایدو» (Baidu) که از غولهای فناوری در چین به شمار میرود، رایانهای کوآنتومی را روز جمعه در چین راه اندازی کرد. بر اساس این گزارش، شرکت بایدو همچنین سامانهای درست کرده که هر کسی را قادر میسازد تا بوسیله هر دستگاهی از جمله یک تلفن همراه هوشمند بتواند به این رایانه کوآنتومی دسترسی داشته باشد. این رایانه کوآنتومی که «کیانشی» (Qianshi) نام دارد، میتواند بوسیله «اپلیکیشن بایدو» دسترس پذیر باشد؛ همچنانکه کاربران میتوانند نرم افزار آن را دانلود کرده و کارهای محاسباتی شان را برای این رایانه کوآنتومی ارسال کنند.
این رایانه ده کیوبیت دارد که در مقایسه با سیستمهای پیشرفتهای که از سوی دانشگاههای برتر و شرکتهای غربی نظیر گوگل و شرکت آمریکایی «آی بی ام» ساخته شده است، عدد نسبتا اندکی است. در پردازش کوانتومی «یک کیوبیت» یا «بیت کوانتومی» واحد پایهای پردازش کوانتومی و رمزنگاری کوانتومی به شمار میرود. دانشمندان پیشرو در حوزه کوآنتوم در چین در خصوص این رایانه جدید بسیار ابراز امیدواری کرده اند؛ چرا که این رایانه، نخستین گام شجاعانه به سوی عملی سازی فناوریهای آیندهای است که پیشتر در سطح آزمایشگاهی قرار داشت.
تصويری از رايانه كوآنتومی كيانشی
«پان جیان وی» (Pan Jianwei) از محققان پیشرو در حوزه کوآنتوم از «دانشگاه علم و فناوری چین» در این باره گفت: ما پیش از این، نوعی برتری در زمینه عملکرد رایانههای کوآنتومی به دست آوردیم که حتی در مشکلاتی خاص، از ابر رایانهها پیشی میگیرند. پیشرفتهای بیشتر به مانند «کامپیوترهای کوآنتومی قابل برنامه ریزی» نیازمند همکاری افراد پیشرو در حوزه صنعت و محققان دانشگاهی است.
او در ادامه افزود: خوشحالم که شاهد سرمایه گذاریهایی از سوی شرکتهای چینی هستیم که سبب تقویت تحقیقات در این زمینه میشود.
گفتنی است رایانه کوآنتومی بایدو از «مواد ابر رسانا» برای ایجاد دمایی بسیار پایین برای «واحد پردازنده کوآنتوم» استفاده میکند. واحد پردازنده کوآنتوم شبیه به یک «سی پی یو» در رایانههای سنتی است.
منبع: نشریه «ساوث چاینا مورنینگ پست»