ضرورت توجه ویژه دولت سیزدهم به فروش اموال و طرحهای تملک دارایی/تنها 3 درصد فروش اموال محقق شد
– اخبار اقتصادی –
به گزارش خبرنگار اقتصادی خبرگزاری تسنیم، گزارش تفریغ بودجه سال 1399 کل کشور به عنوان سی و دومین گزارش تفریغ بودجه پس از انقلاب اسلامی، مستند به (اصل 55) قانون اساسی جمهوری اسلامی ایران و (ماده 219) آییننامه داخلی مجلس شورای اسلامی، علیرغم ایجاد محدودیت ناشی از شیوع کرونا در سال 1399، چهارماه قبل از موعد مقرر قانونی تهیه و در تاریخ 31/6/1400 به مجلس شــورای اســلامی ارســال شد.
در گزارش تفریغ بودجه سال گذشته حسابرسی بالغ بر 3700 دستگاه اجرایی، بررسی و تلفیق بیش از 6800 گزارش حســابرســی، عملکرد تبصــرههای ماده واحده قانون بودجه ســال 1399 کل کشــور، بررســی گزارشهای تلفیقی تعداد 272 تبصــره، بند و جزء در کارگروه فنی و حقوقی، گزارش تفریغ ماده واحده و تبصرههای ذیل آن را در 762 صفحه تهیه شده و در هیأت عمومی دیوان محاسبات کشور به تصویب رسیده است.
در بخش منابع و مصارف عمومی دولت در قانون و عملکرد بودجه سال 1399 کل کشور با الزامات قانون برنامه ششم توسعه گزارش تفریغ بودجه به بحث درآمدهای سرمایهای دولت پرداخته شده است. بخش عمده درآمدهای این بخش مربوط نفت است که در قانون و عملکرد بودجه سال 1399 کل کشور نسبت به الزامات برنامه ششم به ترتیب به میزان 5/17- درصد و 1/69- درصد انحراف داشته که علت اصلی آن به اعمال تحریمهای ظالمانه و اجرای سیاست فشار حداکثری بر کشور، عملکرد نامناسب فروش نفت و همچنین کاهش تقاضای جهانی نفت به دلیل شیوع بیماری کرونا در جهان بوده است.
بخش درآمدهای سرمایهای جدول منابع عمومی دولت در قانون و عملکرد بودجه سال 1399 و الزامات قانون برنامه ششم توسعه به شرح زیر است(ارقام جدول براساس میلیارد تومان است):
براساس دادههای این جدول درصد تحقق درآمدهای صادرات نفت خام، میعانات گازی و خالص صادرات گاز طبیعی 68 درصد و فروش اموال منقول و غیرمنقول و همچنین فروش طرحهای تملک داراییهای سرمایهای به ترتیب 3.1 درصد و 3.5 درصد بوده است.
براساس این اعداد رقم کل واگذاری داراییهای سرمایهای حدود 40 هزار میلیارد تومان بوده است که معادل 37.5 درصد عملکرد در نظر گرفته شده در بودجه سال 1399 بوده است.
به دلایل و مشکلات پیش روی تحقق درآمدهای نفتی اشاره شد اما مسئله دیگر عملکرد بسیار پایین دولت در فروش اموال و طرحهای تملک داراییهای سرمایهای است. با توجه به اینکه در سال جاری نیز تغییرات محسوسی در وضعیت فروش نفت و فرآوردههای نفتی حاصل نشده انتظار میرود دولت به منظور مولدسازی و فغال کردن ظرفیت فروش اموال خود اقدام کند.
با توجه به کسری بودجه دولت در سال جاری، باید از حداکثر ظرفیتهای موجود برای جبران آن از طرق مختل اقدام کرد که موضوع فروش اموال یکی از آنها است. اهمیت موضوع از این جهت است که اگر دولت نتواند کسری خود را از چنین راههایی تامین کند دست به استقراض از بانک مرکزی خواهد زد که این موضوع خود سبب افزایش پایه پولی و تورم خواهد شد.
باید توجه داشت که ظرفیتها و کشش بازار برای فروش اموال دولت چندان بالا نیست اما دولت باید از همین ظرفیتهای موجود نهایت استفاده را ببرد و با اعمال روکرد متفاوت در جهت مولدسازی و فروش داراییهای سرمایهای اقدام کند.
ضرورت جایگزینی تفکر شرکتی به جای پیمانکاری/تمام پروژهها در کشور باید به جهش اقتصادی کشور کمک کندافزایش علیالحساب 10 درصدی حقوق کارکنان دولت/ عدد پیشنهادی برای عیدی سال 1401 چقدر است؟
انتهای پیام/