مطالعه جدید: سرما میتواند باعث کاهش وزن شود
چاقی میتواند در تشدید بیماریهایی مانند آسم و سرطان نقش داشته باشد، از سوی دیگر درمان اضافه وزن به شکل ناخوشایندی دشوار است. با این وجود بنا بر مطالعات جدید محققان ظاهرا میان سرما و کاهش وزن ارتباطی مفید و سودمندی وجود دارد.
طبق پژوهش صورت گرفته بر روی موشها در «مرکز بیماران دیابتی جاسلین» محققان متوجه شدهاند که قرار گرفتن در معرض دماهای پایین نه تنها برای التهابات ناشی از چاقی مفید است بلکه در زمینه بهبود حساسیت انسولین و تحمل گلوکز هم تاثیرات مثبتی به همراه دارد.
به گفته دکتر «یو هوآ تسنگ» از محققان ارشد این پژوهش و استاد پزشکی در دانشگاه هاروارد، شواهد بسیاری وجود دارند که نشان میدهند چاقی و سندروم متابولیک به التهابات مزمنی مرتبط هستند که در نهایت به مقاومت سیستماتیک در برابر انسولین منجر میشود.
وی در ادامه عنوان میکند که او و تیمش متوجه شدند قرارگیری در معرض سرما باعث کاهش التهاب میشود و با به عهده گرفتن حداقل بخشی از نقش فعالسازی «بافت قهوهای ادیپوز» میتواند موجب بهبود متابولیسم اضافه وزن شود.
ارتباط فعالسازی «بافت قهوهای ادیپوز» با درمان چاقی و بیماریهای مرتبط با آن
ابتدا گفتنی است پژوهش مورد بحث تماما جدید نیست و در گذشته نیز دو مطالعه دیگر نشان داده بودند که سرما به واقع توانایی فعالسازی «بافت قهوهای ادیپوز» را داراست تا نوع خاصی از لیپید (چربی) را تولید کند که از قابلیت تنظیم متابولیسم مواد مغذی برخوردار است.
با این حال طی مطالعات کنونی دانشمندان موفق به شناسایی یک نقش تازه و بهبودیافته برای لیپیدهای واسطه شدند که توسط «چربی قهوهای» (نام دیگر بافت قهوهای ادیپوز) و برای درمان التهاب تولید شده بود.
محققان برای آزمایش این مورد از موشهایی استفاده کردند که به واسطه رژیم غذایی چرب رایج در نیمکره غربی دچار اضافه وزن شده بودند. هنگامی که موشهای آزمایشگاهی در محیط سرد با دمای 4.44 درجه سانتیگراد قرار گرفتند، در کنار بهبود حساسیت انسولین و متابولیسم گلوکز، وزن بدن آنها نیز کاهش پیدا کرد.
این امر در حالی است که موشهای قرار گرفته در محیط خنثی به لحاظ حرارت، از تاثیرات مثبت ذکر شده بیبهره بودند و همچنان مستعد اضافه وزن بودند.
به گفته «متیو اسپایت» یکی دیگر از محققان حاضر در این مطالعات، آنها کشف کردند که «چربی قهوهای» توانایی تولید Maresin 2 را داراست، چربی یا لیپیدی که باعث برطرف شدن التهابات سیستماتیک میشود.
وی در ادامه خاطر نشان میکند که یافتههای مذکور به عملکردی از بافت قهوهای ادیپوز (یا چربی قهوهای) اشاره داشتهاند که تاکنون ناشناخته مانده بود، اکنون اما میدانیم بافت مذکور با درمان التهابات چاقی از طریق تولید این لیپیدهای واسطه، چه نقش با اهمیتی را ایفا میکند.
در پایان گفتنی است که با وجود تمامی این موارد دانشمندان همچنان از ساز و کار پشت این فرایند اطلاعات دقیقی در دست ندارند اما مشخص شده که لیپید Maresin 2 میتواند در زمینه درمان اضافه وزن یا بیماریهای ناشی از آن کاربرد بالینی داشته باشد.