تصویر روز ناسا: حلقه مذاب انیشتین چیست؟
به نظر میرسد در دنیایی که زندگی میکنیم، پنهان کردن یک کهکشان در پشت یک خوشه کهکشانی کار سختی است. گرانش عظیم خوشه کهکشانی شبیه به یک عدسی یا لنز بزرگ عمل میکند و تصویر کهکشان دورتر را به دور خود میپیچاند و آن را دچار اعوجاج شدیدی میکند. تصویر امروز ناسا خوشه کهکشانی GAL-CLUS-022058c را نشان میدهد که تصویر کهکشان دورتری را به شدت پیچانده و از حالت طبیعی درآورده است.
این تصویر را تلسکوپ فضایی هابل ثبت کرده و اخیرا دوباره پردازش شده است. این خوشه کهکشانی GAL-CLUS-022058c پر از کهکشانهایی است که کهکشان قرمز-زرد رنگ پشت خود را کج کرده و به شکل یک حلقه درآورده است. این حلقه در بین منجمان به نام حلقه انیشتین مذاب (molten Einstein ring) شناخته میشود.
توزیع ماده تاریک
منجمان با بررسی این حلقه متوجه شدند که در آن چهار تصویر از کهکشان پشت آن تکرار شده است. به طور معمول، چنین تصاویر عجیبی زمانی به وجود میآید که جرم خوشه کهکشانی جلوتر در تمام محیط توزیع شده باشد و فقط در یک منطقه خاص متمرکز نباشد.
بنابراین، آنها با تعیین موقعیت این قوسهای گرانشی توانستند توزیع ماده تاریک در این خوشه کهکشانی را به دست آورند و حتی توانستند چگونگی شکلگیری ستارهها را در ابتدای تشکیل این خوشه کهکشانی را متوجه شوند.