اینستاگرام برای فروش آنلاین همچنان پرطرفدارترین شبکه اجتماعی است
اینستاگرام برای فروش آنلاین همچنان پرطرفدارترین شبکه اجتماعی است
گزارش انجمن تجارت الکترونیکی کشور منتشر شد. در این گزارش سعی شده است زیرساخت، عملکرد، جمعیتشناسی و روشهای تجارت الکترونیکی تحلیل شود. در بخش اول این گزارش با عنوان کلیات، به اهداف و ارائه تعاریفی از تجارت الکترونیکی اشاره شده است. بنابر اعلام مرکز توسعه تجارت الکترونیک، در سال ۱۴۰۱، شبکههای اجتماعی اصلیترین مسیر فروش کالا برای فعالین تجارت الکترونیک در کنار وبسایتهای این واحدها بوده است و اینستاگرام تلگرام محبوبترین شبکههای اجتماعی برای فروش آنلاین واحدهای تجارت الکترونیک هستند.
حجم معاملات بازار تجارت الکترونیکی کشور به ۱۸۸۳ میلیارد تومان رسیده که از این تعداد ۵۵۹ همت بهصورت پرداخت در محل و کارت به کارت بوده و ۱۲۸۴ همت هم پرداخت آنلاین بوده است. ۷۳ درصد این رقم سهم گروههای ارائهدهنده خدمات است و ۲۷ درصد به فروشگاه های اینترنتی کالا مربوط میشود.این آمار درحالی مطرح میشود که تورم سال گذشته ۴۷ درصد بوده و رشد معاملات بیشتر به این خاطر است ضمن اینکه باید خاطرنشان کرد در کنار افزایش اسمی حجم معاملات تجارت الکترونیک، تعداد معاملات آنلاین نیز اما سال گذشته با کاهش ۱۷ درصدی همراه شدهاست. همچنین ناگفته نماند که رشد تجارت الکترونیک در سال ۹۹ به عدد ۱۱۵ درصد رسیده بود و رشد ۴۸ درصدی کنونی (که احتمالاً بهدلیل تورم است) هنوز به رشد دو یا سه سال پیش نرسیده است.
طبق این گزارش، ضریب نفوذ تلفن همراه از ۱۶۷ درصد در سال ۱۴۰۰، به ۱۷۵ درصد در سال ۱۴۰۱ رسیده و ۵ درصد رشد داشته. ضریب نفوذ تلفن همراه هوشمند نیز نسبت به یک سال گذشته رشد ۹ درصدی داشته است. همچنین طبق آمار ارائهشده توسط وزارت ارتباطات، تا پایان سال ۱۴۰۱، ضریب نفوذ اینترنت پهنباند به ۱۳۷ درصد رسیده که این رقم نسبت به سال قبل، حدود ۸ درصد رشد داشته است.
کاربران شبکههای اجتماعی و تجارت الکترونیک
در گزارش مرکز توسعه تجارت الکترونیکی تعداد کاربران فعال شبکههای اجتماعی ایران در سال ۲۰۲۲، ۴۸ میلیوننفر ذکر شده و از رشد ۵۴ درصدی این شاخص براساس گزارش جهانی ۲۰۲۳ خبر میدهد. برایناساس، حدود ۴۵ درصد کاربران شبکههای اجتماعی را بانوان و حدود ۵۵ درصد را نیز آقایان تشکیل دادهاند.
طبق نظرسنجی بهعملآمده از سوی این مرکز، اینستاگرام با ۵۵ درصد بیشترین سهم را در میان شبکههای اجتماعی و پیامرسانها برای استفاده بهعنوان فضای تجاری مکمل داشته است. این سهم در سال گذشته ۸۴ درصد بود.
نکته جالبتوجه، پیشیگرفتن تلگرام از واتساپ در سال ۱۴۰۱ نسبت به سال ۱۴۰۰ است. تلگرام حالا در دنیای تجارت الکترونیکی کشور سهمی ۴۱ درصدی دارد. بهنظر میرسد تلگرام پس از فیلترینگ نیمه دوم ۱۴۰۱ بیشتر از قبل محبوب شده است. پیامرسان بومی روبیکا که در سال گذشته هیچ سهمی از این بازار نداشت نیز حالا سهمی ۱۴ درصدی دارد.
در بخش مربوط به «عملکرد تجارت الکترونیکی در سال ۱۴۰۱» در این گزارش آمده که ارزش اسمی معاملات تجارت الکترونیکی هزار و ۸۳۳ هزار میلیارد تومان است. همانطور که گفته شد، این رقم نسبت به سال ۱۴۰۰ با رشد ۴۸ درصدی مواجه شده است که بخش اعظمی از آن احتمالاً به تورم برمیگردد. براساس این گزارش، ارزش کل معاملات تجارت الکترونیکی در سال ۱۴۰۱ به نسبت کل معاملات شاپرک، حدود ۲۰ درصد بوده است.
کاهش تعداد تراکنشها
همچنین طبق این گزارش، تعداد کل تراکنشهای تجارت الکترونیکی ۲ میلیارد و ۹۸۳ میلیون و ۵۷۹ هزار و ۸۲۸ عدد برآورد شده که این عدد نسبت به سال گذشته، ۱۷ درصد کاهش داشته است. متوسط مبلغ تراکنشهای تجارت الکترونیکی نیز ۶۱۴ هزار تومان برآورد شده. ارزش معاملات الکترونیکی دولتی هم به ۶۵۳ هزار میلیارد تومان رسیده است. طبق آمار، تعداد کل تراکنشهای تجارت الکترونیکی که صرفاً از طریق درگاه پرداخت اینترنتی بانکی انجام شده، برابر با ۱.۵ میلیارد تراکنش بوده است.
در قسمت دیگری از گزارش به سهم مبلغی تراکنشهای خرید اینترنتی به تفکیک دو گروه اصلی فروش کالا و ارائه خدمات اشاره شده. براساس این بخش، میزان فروش کالا و ارائه خدمات در مردادماه ۱۴۰۱ با افت قابلتوجهی مواجه بوده است.
مهرماه بیشترین خرید کالا انجام شدهاست
با توجه به دادههای جدول ۳.۴، در سال ۱۴۰۱ در مقایسه با سال گذشته، مبالغ خرید اینترنتی در اکثر ماههای سال با رشد همراه بوده. این میزان رشد در نیمه دوم سال ۱۴۰۱ بیشتر از نیمه اول همین سال بوده است. بیشترین سهم تعدادی تراکنشهای گروه ارائه خدمات در بهمنماه و برای گروه فروش کالا، در مهرماه و اوج اختلالهای اینترنتی است. بههمینترتیب کمترین سهم تعدادی تراکنشهای گروه ارائه خدمات، در اردیبهشتماه و برای گروه فروش کالا، در ماههای خرداد و مرداد است.
شکایات در سال گذشته
تعداد کل شکایات دریافتی نسبت به سال ۱۴۰۰ حدود ۶۸ درصد کاهش یافته که ازجمله دلایل این کاهش، عدم امکان ثبت شکایات تکراری یا جعلی در سامانه جدید ثبت شکایات بوده که از اواخر سال ۱۴۰۰ راهاندازی شده است. همچنین در ماههای فروردین و اردیبهشت ۱۴۰۱ بهدلیل تعدد شکایات تکراری که ناشی از همزمانی امکان ثبت شکایات در سامانه قدیم و سامانه هوشمند جدید بوده، آمار شکایات دریافتی از سایر ماههای سال بیشتر بوده است.
لجستیک در تجارت الکترونیک کشور
طبق آمار بهدستآمده از پرسشنامه، ۶۰ درصد از واحدهای تجارت الکترونیکی بهرهمندی از خدمات شرکت ملی پست را بهعنوان اصلیترین روش ارسال کالا انتخاب کردهاند. مطابق با آنچه در نمودار زیر مشاهده میکنید، استفاده از شرکتهای پست خصوصی، شرکتهای باربری بینشهری، شرکتهای پیک خصوصی و سیستم توزیع واحد تجارت الکترونیکی بهترتیب سایر اولویتهای انتخابشده بهمنظور ارسال کالا هستند.
آمار صدور اینماد مربوط به سال ۱۴۰۱ تعداد ۳۸،۳۲۹ اینماد بوده که در مقایسه با سال ۱۴۰۰ با رشد ۱۱ درصدی همراه بوده است. در این بین، استان تهران با ۱۶،۵۶۶ اینماد صادرشده بالاترین آمار تعداد اینماد را داراست. براساس گزارش اینماد در سال ۱۴۰۱، استان کهگیلویه و بویر احمد با ۱۱۸ درصد رشد نسبت به عملکرد خودش در سال ۱۴۰۰، بیشترین نرخ رشد عملکردی را نسبت به سایر استانها داشته است.
دستهبندی تجارت الکترونیکی در کشور
بهطور کلی، حدود ۶۵ درصد از واحدهای تجارت الکترونیکی دارای اینماد تا پایان سال ۱۴۰۱ در حوزه فروش کالا فعالیت کردهاند، حدود ۳۳ درصد فقط به ارائه خدمت پرداختهاند و صرفاً ۲ درصد از واحدهای تجارت الکترونیکی در هر دو حوزه فروش کالا و ارائه خدمت فعالیت داشتهاند. براساس این نمودار، گروه سنی ۳۰ تا ۴۰ سال نزدیک به ۴۴ درصد از صاحبان واحدهای تجارت الکترونیکی را تشکیل میدهد. صاحبان واحدهای تجارت الکترونیکی دارای اینماد در گروه سنی ۲۰ تا ۳۰ سال، ۱۴ درصد بوده و در گروه سنی ۴۰ تا ۵۰ سال، ۲۷ درصد بودهاند. همچنین ۱۵ درصد از صاحبان واحدهای تجارت الکترونیکی در گروه سنی بالای ۵۰ سال هستند. در میان خریداران تجارت الکترونیکی در سال ۱۴۰۱، حدود ۳۷ درصد از واحدهای تجارت الکترونیکی عمده مخاطبین خود را از بانوان و ۶۳ درصد آقایان اعلام کردهاند.
این گزارش همچنین میافزاید ۸۵درصد کسبوکارها با تأمین مالی شخصی پیش میروند که این آمار نسبت به سال گذشته نزدیک به ۹ درصد کاهش داشته است.
برای خواندن فایل کامل این گزارش میتوانید به این لینک مراجعه کنید.
227227
مجله خبری mydtc