معاون نصر کشور: آمارهای اعلام شده از پیشرفت شبکه ملی اطلاعات قابل اثبات نیست
احمد نیرومند، معاون فناوری و برنامهریزی سازمان نظام صنفی رایانهای کشور در گفتوگو با سیتنا دربارهی ارائه آمار متناقض از میزان پیشرفت و توسعه شبکه ملی اطلاعات در دولتهای دوازدهم و سیزدهم، گفت: «متأسفانه گزارشها و اعداد پیرامون پروژه شبکه ملی اطلاعات بهطور شفاف دراختیار فعالان این عرصه قرار نمیگیرد و این افراد نمیدانند در چه بستری میتوانند از این پیشرفتها به صورت ویژه استفاده کنند. برخی موارد استفاده فعالان فاوا بر بستر زیرساخت شبکه ملی اطلاعات انجام میشود و بهطور مشخص قابل لمس است، اما درصدی نمیتوان پیرامون وضعیت توسعه این شبکه اعلام کرد.»
به گفتهی نیرومند براساس محتواهای خاص میتوان میزان پیشرفت این شبکه را تخمین زد:
بهعنوان مثال اگر حجم استفاده شده (درصد) پهنای باند بر بستر شبکه زیرساخت فیبر و کابل و تلفن همراه را بررسی کنیم به اعدادی میرسیم. بنا بر اعلام اپراتورها، در سالهای اخیر با افزایش حجم استفاده مردم، درصد استفاده از تلفن همراه بیشتر از سالهای قبلتر شد ولذا حجم و تناسب کاربران از شبکه تلفن همراه هم افزایش یافت. اگر بستر زیرساخت فیبر و شبکه ملی اطلاعات آن طور که ما برداشت میکنیم باشد، باید با افزایش میزان مصرف کاربران، سبد فیبر و زیرساخت هم افزایش مییافت که این اتفاق نیفتاد و افزایش در شبکه همراه دیده شد. میتوان آماری از VODها گرفت و پرسید چند درصد از پهنای باند مصرفی شما و چه تعداد کاربر از بستر فیبر استفاده میکنند و آیا مجرای اتصال خود با کاربران را می دانید؟ اگر نسبت به سال گذشته تغییری یافته قطعاً افزایش پیشرفت شبکه هم داشتهایم.
به گفتهی عضو هیات مدیره سازمان نصر کشور و به باور بخش خصوصی تا زمانی که شبکه ملی اطلاعات دسترسی و نتیجه کامل نداشته باشد، مردم بهطور ملموس از آن استفاده نمیکنند و همچنین نمیتوان سبد بازرگانی در موارد مختلف هم تهیه کرد.
او همچنین به روند طی شده در سالهای اخیر اشاره کرد: «بستری را به خاطر مشکلات زیرساختی کشور داشتیم که ابتدا با وایمکس شروع شد و بعد به سراغ TD-LTE ها و مودمهای سیمکارت خور رفت. درصد پهنای باند وایمکس بعد از آنکه تمام شد، با بستههای تشویقی اپراتورها به بستر TD-LTE (مصرف تجاری در مکانی ثابت) سوئیچ شد. آیا از ابتدای دولت جدید این تعداد TD-LTEها روند کاهشی داشتهاند؟ آیا پهنای باند مصرفی این موارد از دیتای کشور رو به کاهش بوده است؟ اگر کاهشی بوده آیا وارد بستر زیرساخت شبکه ملی شده یا شبکه همراه؟ اگر روند کم شده باشد و وارد بستر فیبرنوری شده باشیم گام مثبتی برداشتیم چون از شبکه موبایل استفاده نکردیم، اما در بخش خصوصی دادهای نداریم که با درصد اعلام کنیم. تجربه میگوید مودمها فعال هستند و اپراتورها نیز بستههای حجیم خود را همچون اپراتورهای خارج از کشور کم کردهاند و بسترهای اپراتورها پر شده است. ما عددی نداریم که بگویند این عدد از کجاست و از کجا آمده اما به صورت تجربی اعلام میکنیم ولی طبیعتاً مدیران مربوطه هم نمیتوانند این اعداد را اثبات کنند.»
احمد نیرومند تأکید کرد که شبکه ملی اطلاعات سرمایهگذاری بلند مدت است و متولیان باید با گزارشها فصلی یا ماهانه شیب کارهایی که در این زمینه انجام میشود اعلام کنند تا بخش خصوصی با مدیریت هزینهها و مدیریت استراتژی خود بتواند همراه با مسیر پیشرفت، سوار بر این قطار شود: «تا زمانی که قطار به مقصد نرسد و ربان خط پایان بریده نشود، نمیتوانیم بگوییم شبکه ملی اطلاعات چه میزان پیشرفت داشته است و چگونه کار کرده است، البته که احساس میکنیم کارهایی انجام شده است.»