باکتریها و قارچهای روی ماسک کرونا تا چه اندازه خطرناک هستند؟
محققان در مقاله جدید به مطالعه باکتریها و قارچهای موجود بر روی ماسک 109 داوطلب زن و مرد پرداختهاند و بررسی میکنند آیا میکروبهای متصل به ماسک میتوانند با نوع ماسک و سبک زندگی فرد مرتبط باشند یا خیر.
همهگیری ویروس کرونا باعث شده که مردم روزانه از ماسک در اماکن عمومی استفاده کنند. این روش درحقیقت سنتیترین و معقولترین روش برای پیشگیری از عفونتهای تنفسی است. اگرچه اثربخشی ماسکها در برابر انتقال ویروس به صورت گسترده مورد مطالعه قرار گرفته است، اما گزارشهای کمی در مورد مسائل بهداشتی ماسک مانند باکتریها و قارچهای متصل به آن وجود دارد.
در این مطالعه 109 داوطلب (63 مرد و 46 زن) و شیوه زندگی آنها مورد بررسی قرار گرفته است. همچنین باکتریها یا قارچهای موجود در قسمت درونی و بیرونی ماسکهایشان نیز کشت شد تا مطالعه شوند. در این مطالعه انواع ماسکها مورد استفاده قرار گرفت – این مطالعه در زمانی انجام شد که تعداد بیماران مبتلا به کرونا در ژاپن نسبتا کم بود.
از سوی دیگر، همه شرکتکنندگان در این مطالعه بهطور مرتب در مکانهای عمومی از ماسک استفاده میکردند – بین 3 تا 6 ساعت و یا حتی دو یا سه روز استفاده از تنها یک ماسک.
نتایج مطالعه بدین صورت بود:
1- تعداد کلونی باکتریها در سمتی از ماسک که روی صورت قرار میگیرد، بیشتر از سمت بیرونی آن است – تعداد کلونیهای باکتری در سمت صورت 13.4 برابر سمت بیرونی ماسک بود. اما به طور عکس، تعداد کلونی قارچها در سمت خارجی ماسک بیشتر بود – تعداد کلونیهای قارچی در سمت بیرونی 2.4 برابر سمت داخلی بود.
2- استفاده طولانی مدت از یک ماسک – برای دو روز یا حتی بیشتر – بهطور قابل توجهی تعداد کلونیهای قارچ را افزایش داد اما تعداد کلونیهای باکتری تغییر چندانی نکرد.
3- اگرچه میکروبهای شناسایی شده در انسان غیر بیماریزا بودند، اما چندین میکروب بیماریزا نیز پیدا شدند: «باسیلوس سرئوس»، «استافیلوکوکوس»، «ساپروفیتیکوس»، «آسپرژیلوس» و «میکروسپوروم».
4- هیچ ارتباطی میان میکروبهای چسبیده به ماسک با روش حمل و نگهداری آن دیده نشده است.
5- افراد مبتلا به بیماریهای خاص یا مستعد ابتلا به کرونا باید به صورت مرتب ماسک خود را تعویض کنند تا از ابتلا به عفونت جلوگیری شود.
در بین پاتوژنهای محیطی – عوامل بیماریزا – ویروسها نمیتوانند بدون آلوده کردن سلولهای میزبان تکثیر شوند. اکثر باکتریها و قارچها بسته به شرایط میتوانند روی سطوح و مواد مختلف زنده بمانند و رشد کنند. با اینحال، تعویض مرتب -روزانه- ماسکها امری مهم است.
سازمان جهانی بهداشت ادعا میکند تنها زمانی ماسکها موثر هستند که با استفاده صحیح از آنها و رعایت بهداشت دست همراه باشند.
از سوی دیگر، ماسکها میتوانند منبع مستقیم عفونت برای دستگاه تنفسی، دستگاه گوارش و پوست باشند. پس حفظ بهداشت آنها برای جلوگیری از عفونتهای باکتریایی و قارچی که میتوانند ویروس کرونا را تشدید کنند، بسیار مهم است.