ناسا درنهایت با ماهواره سرگردان CAPSTONE ارتباط برقرار کرد
ماهواره CAPSTONE برای یک روز کامل ارتباط خود را با ناسا از دست داده و به صورت سرگردان در فضا رها شده بود. اما خوشبختانه ناسا اعلام کرد موفق به برقراری ارتباط با ماهواره 25 کیلوگرمی خود و عیبیابی از آن شده است.
پس از پرتاب موفقیتآمیز این ماهواره از محل آزمایشگاه راکت در شبهجزیره «ماهیا» در نیوزلند، CAPSTONE ارتباط خود را با زمین از دست داد و پس از آنکه از گرانش زمین به خوبی فرار کرد، از حامل موشک خود «الکترون» در روز دوشنبه جدا شد.
این وضعیت بسیار نگران کننده بود. ناسا در اینباره گفت: «ماهواره CAPSTONE سوخت کافی برای به تاخیر انداختن مانور اولیه خود را دارد و میتواند پس از چند روز مسیر خود را پس از جداسازی از موشک تصحیح کند. پس در اینباره جای نگرانی نیست.»
این فضاپیما نزدیک به یک هفته را در مدار سیاره ماه گذارنده بود تا بتواند در شرایط لازم و مناسب برای نزدیک شدن به مدار پایینی ماه قرار گیرد.
ناسا در یک پست وبلاگی توضیح داده بود: «نیرو و نیرو محرکه مورد نیاز برای حرکت مداری – همانطور که ناسا پیشبینی کرده بود – فراهم شده است تا ماهواره به درستی در مدار مدنظر قرار بگیرد.»
مدار مدنظر هر هفت روز یک بار CAPSTONE را در فاصله 1000 مایلی یکی از قطبهای ماه و 43500 مایلی قطب دیگر قرار میدهد. این موقعیت در مقایسه با مدارهای دایرهای دیگر، به نیروی پیشرانش کمتری برای فضاپیما نیاز دارد.
CAPSTONE مخفف «Cislunar Autonomous Positioning System Technology Operations and Navigation Experiment» به معنای «آزمایش ناوبری و عملیات فناوری سامانه موقعیتیاب خودکار مدار ماه» است.
این مدارگرد ماه پایداری مداری محاسبهشده برای ایستگاه فضایی دروازه ماه را آزمایش و تأیید میکند. دروازه ماه یک ایستگاه فضایی طراحی شده در مدار ماه است که میتوان از آن به عنوان یک آزمایشگاه علمی، ماژول اسکان موقت و فضای نگهداری رباتهای فضایی استفاده کرد. دانشمندان امیدوار هستند این ایستگاه پس از سال 2024، نقش مهمی در برنامه «آرتمیس» ایفا کند.