نماینده مجلس: 80 درصد ایرانیها روی گوشی فیلترشکن نصب دارند
«غلامرضا نوری»، نماینده مجلس با انتقاد از فیلتر سایتهای پرکاربرد گفت آمارها نشان میدهد نزدیک به 80 درصد ایرانیها فیلترشکن روی گوشیشان نصب کردهاند؛ در حالی که این آمار در کشورهای اتحادیه اروپا زیر 10 درصد است. او همچنین با اشاره به طرح صیانت اظهار داشت محتوای این طرح پراشکال بوده و مجلس در حوزه فضای مجازی بایستی قانونگذاری درست انجام دهد.
«غلامرضا نوری»، نماینده مجلس و یکی از مخالفان طرح صیانت در گفتوگو با ایلنا به بحث فیلترینگ اشاره کرده و از لزوم تعامل با تکنولوژی به جای تقابل سخن گفت:
«ما تا کی میخواهیم با تکنولوژی بجگنیم؟ روزگاری با رادیو، تلویزیون و ویدئو و ماهواره جنگیدیم اما توانستیم جلوگیری کنیم؟ مگر میشود با پیشرفت تکنولوژی جنگید، ایستاد و مقابله کرد. اینترنت ماهوارهای در نقاط محروم دنیا استفاده میشود و روز به روز هم توسعه پیدا میکند. امروز اینترنت یک بستر قابل کنترل دارد که هر لحظه بخواهند میتوانند قطعش میکنند اما اگر ماهوارهای شود کلا از دسترس و کنترل خارج خواهد شد. از همین رو باید جامعه و جوانان را مجهز و آماده کنیم و بتوانیم با این تکنولوژیها به جای تقابل، تعامل کنیم.»
وی در ادامه اظهار داشت آمارها نشان میدهد نزدیک به 80 درصد ایرانیها فیلترشکن و ویپیان روی گوشیهای خودشان نصب کردهاند و این آمار دقیقا در کشورهای اتحادیه اروپا زیر 10 درصد است.
نوری با بیان اینکه امروزه فرزندانمان اگر بخواهند از بسیاری از برنامههای عادی هم استفاده کنند مجبورند «فیلترشکن» و «وی پی ان» داشته باشند، گفت: «وقتی این دست نرمافزارها روی گوشی فرزند شما نصب است هر لحظه میتواند به سایتهایی برود که حتی در کشورهای خارجی هم فیلتر هستند. در واقع ما عملا داریم خودمان، فرزندان و جوانانمان را در معرض همان تهدیدها قرار میدهیم.»
نماینده مردم بستانآباد در مجلس شورای اسلامی در ادامه افزود: «یک اروپایی به راحتی میتواند فرزندش را بازخواست کند که چرا روی گوشیات فیلترشکن داری چرا که داشتن آن لزومی ندارد. اما برای ما در حال حاضر آنقدر سایتهای پرکاربرد فیلتر هستند که فرزند ما مجبور است برای استفاده عادی هم «فیلترشکن» و «وی پی ان» داشته باشد و کسی نمیتواند بگوید چرا تو فیلترشکن داری؟»
او اعتقاد دارد این امر باعث شده تا نوجوانان و جوانان در معرض آسیب قرار گیرند: «همین برداشتها و تلقیهای غلط بود که طرح صیانت را برد به جایی که نباید میرفت و خوشبخاته تا امروز از آن نگاه بسته و محدود جلوگیری شده است.»
نوری در ادامه با اشاره به سخنان الهیان مبنی بر اینکه برخی کودکان به علت عدم دسترسی به سامانه شاد از فضای مجازی مصون ماندهاند، گفت:
«آمارها میگوید این کودکان به علت نداشتن گوشی هوشمند و گرانی اینترنت ترک تحصیل کردهاند؛ اما آنها که موافق طرح صیانت هستند متاسفانه به غلط برداشت بسیار نادرستی از فضای مجازی، محتوای آن و نحوه دسترسیها داشتند و همین تلقی و برداشت غلط بود که طرح را دچار مشکل کرد.»
هدف قالیباف از ارجاع طرح صیانت مشخص نیست
این نماینده مجلس با اشاره به آخرین وضعیت طرح صیانت، اظهار داشت رئیس مجلس طرح را به شورای عالی فضای مجازی فرستاده که آنها روی این موضوع کار کنند: «حال هدف چه بود، خیلی واضح نبود، اینکه میخواهند نظر مشورتی آنان را بگیرند یا اینکه میخواهند به آنها اختیار داده شود در این زمینه قانونگذاری کنند.»
وی با تاکید بر اینکه قانونگذاری در حوزه فضای مجازی بایستی توسط مجلس صورت گیرد، گفت:
«امروز اگر آن دیدگاههایی که طرح صیانت به فضای مجازی داشت، به مجلس بیاید بازهم رد میشود. یعنی با دیدگاه محدود، کاستن از دسترسیها، جرمانگاریها و تماما دید منفی و محدودکنندهای که در آن طرح بود و اصلاح ساختار نادرستی که انجام میداد، اگر با آن شرایط بیاید بازهم رد میشود. ولی اگر با یک اصلاحیه طرح قانونی برای ساماندهی فضای مجازی با رویکرد دسترسی سریع و آسان و کم هزینه برای مردم در فضای مجازی و توجه به گردش آزاد اطلاعات در فضای مجازی، توجه به حقوق اساسی مردم و آزادی بیان بیاید و این الزمات را در چارچوب بیاورند، میتواند مورد قبول واقع شود.»
وی در پایان با تاکید بر اینکه فضای مجازی امروز دیگر بخشی از زندگی حقیقی مردم است گفت بخشی از اقتصاد کشور و کسب و کارها بر اساس این فضا شکل گرفته است و با یک رویکرد جدید اولا بایستی یک فضای آرامبخش و ایمن برای مردم فراهم کرد ثانیا دسترسی سریع، آسان، کمهزینه و گردش آزاد اطلاعات را برای استفاده تامین کند.