سرور مجازی
فضای مجازی

دپوی بیش از 4 هزار کامیون در گمرکات کشور/ 7 میلیون تن کالای اساسی در گمرکات وجود دارد

– اخبار اقتصادی –

به گزارش خبرگزاری تسنیم، حجت الاسلام و المسلمین «نصرالله پژمان‌فر» نائب رئیس کمیسیون اصل نود مجلس با حضور در برنامه گفتگوی ویژه خبری سه‌شنبه شب شبکه دو سیما درباره کالا‌های رسوب شده در گمرک کشور گفت: افرادی که متولی این کار هستند نسبت به اینکه چه کالا‌هایی وارد شده یا خارج شده و همچنین چه کالا‌هایی در انبار‌ها وجود دارد هیچ گونه پاسخی ندارند؛ یعنی یک سامانه‌ای که در آنجا ثبت شده باشد وجود ندارد؛ هیچ کس در این عالم نمی‌داند چه میزان کالا در گمرک رسوب شده است!

وی ادامه داد: باید سامانه‌ای داشته باشیم که نشان دهد چه کالایی وارد و چه کالایی خارج می‌شود. ما باید مسئولیت کالا از زمانی که ثبت سفارش می‌شود تا زمانی که این کالا وارد کشور می‌شود و در انبار می‌ماند و چه مسیری را طی می‌کند و در نهایت مصرف‌کننده که این کالا‌ها به دست آنها می‌رسد را باید تعقیب کنیم.
حجت الاسلام والمسلمین پژمان‌فر گفت: متأسفانه علی‌رغم اینکه دنیا این تجربه را دارد و ما در این موضوع مصوبات قانونی داریم، ولی کسی پاسخگو نیست.

وی افزود: مهم‌ترین مسئله در این موضوع، تعارض منافع است و عدم هماهنگی بین دستگاه‌ها که بخشی از آن خواسته یا ناخواسته است در این موضوع منجر به چنین اتفاق‌هایی شده است.

نائب رئیس کمیسیون اصل نود مجلس خاطر نشان کرد: در این موضوع ما زمینه‌سازی کردیم یعنی اعلام کردیم مثلاً سازمان بنادر، گمرک و انبار‌ها مستقل هستند و بعد از اینکه کالا از گمرک خارج می‌شود دیگر قابل رصد نیست که این عدم نظارت و سامانه در این موضوع منجر به بروز چنین شرایطی شده است.

وی افزود: یکی از مسائل اساسی هم، اخذ مجوز‌های متعدد در این موضوع است که با رسوب کالا مرتبط است.

دپوی بیش از 4 هزار کامیون در گمرکات کشور
معاون فنی گمرک گفت: بیش از چهار هزار کامیون در گمرکات است که 800 دستگاه از آن در گمرک شهریار و تهران وجود دارد و الآن گورستان کامیون‌هایی شده که بیش از یک سال در آنجا دپو شده است و تمام آنها متعلق به رانندگانی است که مجوز ورود کامیون‌های سه سال ساخت گرفتند و علی‌رغم اعلام معاون دادستان هنوز هیچ اتفاقی نیفتاده است.

«مهرداد جمال ارونقی» درباره میزان کالاهای رسوبی در گمرک کشور افزود: حدود دو سال و نیم می‌شود که اشاره می‌کنم فرایند تجارت کشور، فرایند درستی نیست و نیاز به بازنگری دارد و این فرایند باید از ابتدا تا انتها مورد بازنگری قرار گیرد؛ به نحوی که صاحبان کالا نتوانند کالای خودشان را بدون مجوز ورود به کشور وارد کنند؛ البته در کنار آن باید بروکراسی‌های زاید اداری هم حذف شود.

وی ادامه داد: در حال حاضر حدود هفت میلیون تن کالای اساسی که البته کالاهای دیگری هم در گمرکات کشور هستند وجود دارد و در خصوص داروها هم ما ارقام مُتقن نداریم؛ شاید چند ده تُن کالای سلامت محوری که هم دارو و هم مواد اولیه دارویی، موادی که به تجهیزات پزشکی مربوط است در گمرکات و بنادر کشور وجود دارد.

ارونقی خاطرنشان کرد: ما زمانی که کالا به گمرک اظهار می‌شود آمار و اطلاعات مربوط به کالا را دسترسی پیدا می‌کنیم و این اظهار به عنوان کالاهای در جریان است.
وی گفت: ما در تاریخ 21 مرداد 1400 بخشنامه‌ای را برای حمل یکسره صادر کردیم و تمامی اقلام کرونایی به غیر از دو مورد که الآن در انبارهای شرکت فرودگاه امام خمینی(ره) وجود دارد، مابقی ترخیص شده است.

معاون فنی گمرک افزود: تمامی اقلام مربوط به کرونا اعم از مواد اولیه و داروهایی که وارد می‌شود ترخیص شده است.

ارونقی تصریح کرد: گمرک هیچ دخالتی در ورود کالا ندارد.

وی ادامه داد: در موضوع شکایت ورود داروی رمدسیویر دو مورد مطرح شده است؛ اول داروی رمدسیویری می‌باشد که اعلام شده علی‌رغم اینکه این کالا مشکل داشته، گمرک اصرار بر ترخیص کالایی دارد که از نظر وزارت بهداشت مردود است؛ البته نامه‌ای به دادستان تهران ارسال کردم و اشاره به ترخیص یا عدم ترخیص داشتم ولی صراحتاً وزارت بهداشت اجازه خروج محموله 200 هزار بسته‌ای رمدسیویر از گمرک را نداد و این کالا را تأیید نکرده است و همچنین رئیس اداره بازرسی فنی دارو در تاریخ چهار مرداد 1400 به وزارت بهداشت اعلام کرده که هیچ یک از خطوط تولید این شرکت هندی از جمله رمدسیویر مورد تأیید ما نیست و کالا مردود است.

ارونقی گفت: مجوزی در تاریخ شش مرداد 1400 توسط سازمان غذا و دارو برای همان کالا از همان شرکت و با همان برند صادر کرده است که نقض گفته می‌باشد و سؤال این جاست که اگر وزارت بهداشت اعلام می‌کند کالایی که در انبار فرودگاه امام خمینی(ره) وجود دارد مشکل‌دار است و مورد تأیید ما نیست چطور اجازه ترخیص داده است که ما اعلام کردیم این کالا باید تعیین تکلیف شود نه ترخیص.

وی افزود: داروهای رمدسیویر در انبارهای عمومی بوده چون وظیفه آنها نگهداری کالا است و اعلام کردم داروی رمدسیویر را تعیین تکلیف کنید و این کالا نباید دو ماه در انبار گمرک بماند.

معاون فنی گمرک درباره متصل نبودن سامانه گمرک با «تی‌تک» گفت: موضوع سامانه جامع گمرکی با سامانه جامع تجارت مطرح است و تکالیف و میزانی که برای ارائه اطلاعات در نظر گرفته شده را انجام دادند و توسط وزارت ارتباطات بررسی شده است.

ارونقی تصریح کرد: الآن تمامی مجوزهای وزارت بهداشت را در بستر سامانه می‌گیریم؛ یعنی اگر کالایی به گمرک اظهار می‌شود تا زمانی که وزارت بهداشت در متن آن سامانه به گمرک مجوز ترخیص با مدت زمان ندهد کالا قابل ترخیص نخواهد بود و این نشان می‌دهد که گمرک وصل به سامانه است ولی اینکه به چه صورتی سامانه گمرک به تی‌تک وصل شود، فناوری اطلاعات گمرک باید ورود کند.

وی افزود: تا موضوعی رسانه‌ای نشود به آن پرداخته نمی شود و شاهد هستیم کالایی پنج سال در انبار مانده و زمانی که رسانه‌ای می‌شود و همه پای کار می‌آیند و بلافاصله تکلیف آن مشخص می‌شود. و 500 تن مواد اولیه شیرخشک در دو گمرک کشور دپو می‌شود و حدود دو سال در آنجا می‌ماند و بلافاصله زمانی که رسانه‌ای می‌شود پیگیر موضوع می‌شوند و ظرف یک هفته تعیین تکلیف می‌شود و این قدرت رسانه است.

وی درباره مشکل سِرُم هم افزود: در مورد سرم‌های ترکیه‌ای در تاریخ 21 مرداد 1400 نامه‌ای به من ارسال شد که با توجه به شیوع کرونا این سرم‌ها به صورت حمل یکسره صورت پذیرد و این اولین درخواستی است که وزارت بهداشت به گمرک اعلام کرده تا اجازه ترخیص بگیرد؛ ولی در تاریخ 25 مرداد 1400 عدم ترخیص سرم‌های تزریقی کارخانه سازنده ترکی لاک به ما ابلاغ شده است که ما بلافاصله به گمرکات اعلام کردیم ولی در تاریخ اول شهریور 1400 بعد از ممنوعیت، مجوز ترخیص سرم ترکی لاک ترکیه توسط وزارت بهداشت صادر شده است.

معاون فنی گمرک در پاسخ به سؤالی مبنی بر اینکه کالاهایی که در گمرک می‌ماند باید به املاک تملیکی برود هم گفت: وظیفه گمرک از زمانی در خصوص کالای متروکه شروع می‌شود که سازمان منطقه به گمرک اعلام کند که این کالا متروکه شده است که گمرک به عنوان یک واسطه، اظهارنامه‌ای را تنظیم می‌کند و به سازمان جمع‌آوری و فروش اموال تملیکی ارسال می‌کند و در خصوص انبارهای عمومی هم این موضوع صادق است؛ الآن خیلی از کامیون‌ها را اعلام کردند و گمرک هم تدریجی اعلام می‌کند.

در ادامه حجت الاسلام نصرالله پژمان‌فر نایب رئیس کمیسیون اصل 90 مجلس گفت: ضعف در این جاست که یک نفر خیلی توضیح می‌دهد و مسئله حل نمی‌شود و این چندگانگی در ارائه حل مسئله، قابل دفاع نیست.

وی افزود: در حال حاضر بسته‌ای از کوتاهی‌ها صورت می‌گیرد که یک بخش آن در گمرک، سازمان غذا و دارو، سازمان بنادر، انبارها و داروخانه‌ها انجام می‌شود و نتیجه این می‌شود که هم ارز 4200 تومانی را پرداخت کردیم و هم مردم به نیاز دارویی نمی‌رسند.

حجت الاسلام پژمان‌فر درباره مشکل سرم هم گفت: ما در بازدیدی که از گمرک شهریار داشتیم چند جا مسأله‌دار بود که یک بخش آن در ارتباط با چندهزار کامیون‌هایی بود که وارد شده و متأسفانه مردمی که پول دادند اما به بهانه‌های مختلف گاهی تا یک سال این کامیون‌ها معطل شده است و ترخیص نمی‌شود که به دست خریداران برسد.

وی ادامه داد: در بازدیدی که از انبارها داشتیم، حجم قابل توجهی سرم وجود دارد که از آلمان در سال 95 وارد شده است و اینها در انبار دپو شده بود و تاریخ گذشته است و در یک سالن دیگر هم سرم‌های دیگری بود که برای افراد دیالیزی بود و تاریخ مصرف آنها تا هشت ماه دیگر بود و البته مقداری شیرخشک هم مشاهده کردیم. اگر ما ورود پیدا نمی‌کردیم معلوم نبود مثل سرم‌هایی که پنج سال در انبار مانده و فاسد شده بود، شاید این کالاها هم در معرض فساد قرار می‌گرفتند.

نائب‌رئیس کمیسیون اصل 90 مجلس گفت: ما اگر نتوانیم متولی را متمرکز کنیم که صفر تا صد مسائل را پاسخگو باشد و مسئولیت افراد و سازمان‌ها در ارتباط با این موضوع مشخص نباشد، همین وضع پیش می‌آید که باید این مسائل حل شود.

حجت الاسلام پژمان‌فر افزود: مشکل اینجاست که گمرک اعلام می‌کند که به سازمان اموال تملیکی باید به شکل کاغذی اعلام شود در صورتی که گمرک به صورت سامانه‌ای اعلام می‌کند و نتیجه این می‌شود که بین گمرک و سازمان اموال تملیکی در ارائه گزارش تفاوت وجود دارد.

«سید حسین میرمعینی» معاون سازمان جمع‌آوری و فروش اموال تملیکی در ارتباط تصویری با این برنامه گفت: بر اساس قانون، گمرک باید این موارد را به صورت اظهارنامه دقیق با ذکر مشخصات به سازمان اموال تملیکی به صورت اظهارنامه ارسال کند.

وی افزود: در گذشته قانون ناقص بود و در تبصره چهار ماده 34، مناطق آزاد را آزاد گذاشته بودند که هر زمانی که می‌خواهند کالای متروکه را به گمرکات اعلام کنند و در ماده 54 آیین‌نامه اجرایی قانون امور گمرکی، به صراحت اعلام می‌کند که سازمان‌های نگهدارنده در مبادی ورودی شامل بنادر، مناطق آزاد، مناطق ویژه، انبارهای عمومی و خصوصی باید طی یک هفته پس از مهلت منقضی به گمرک اعلام کنند و گمرک باید بلافاصله اظهارنامه دقیق صادر کند.

میرمعینی ادامه داد: زمانی که ما یک سیستم جامع نداریم که ثبت سفارش‌ها در آنجا صورت بگیرد و تمام سازمان‌های متولی به صورت برخط این را رصد کنند، چه توقعی می‌توان داشته باشیم.

«سید حیدر محمدی» مدیرکل امور دارو و مواد تحت کنترل سازمان غذا و دارو در ارتباط تلفنی با این برنامه گفت: صحبت‌هایم را با طرح چند سؤال شروع می‌کنم؛ اول اینکه این کالاها در گمرک رسوب کرده یا انبارهای عمومی؟ که اگر در انبارهای عمومی باشد رئیس انبارهای عمومی باید پاسخگو باشد نه گمرک.

وی افزود: سؤال دوم این است که چرا بعد از اینکه سامانه‌های همه وزارتخانه‌ها به هم وصل شد و سامانه جامع تجارت تشکیل شد هیچ وقت گمرک حاضر نشده اطلاعات موجودی کالاهایی که در اختیار انبارهای عمومی می‌باشد را به نهادهای تخصصی مثل وزارت بهداشت، وزارت جهاد کشاورزی، وزارت ارتباطات و وزارت صمت قرار دهد؟

محمدی ادامه داد: در شرح 95 درصد کالاهایی که در گمرک وجود دارد، محصول دارویی نوشته شده است و اعلام کردند نمی‌دانیم چه کالایی است و ما هم نمی‌دانیم و ما با صاحبان کالا که 220 شرکت در حوزه دارو بودند مکاتبه کردیم.

مدیرکل امور دارو و مواد تحت کنترل سازمان غذا و دارو درباره سرم هم گفت: به دلیل اورهال در یکی از کارخانه های تولید سرم با مشکل کمبود در بازار مواجه شدیم و مجبور شدیم سریعاً واردات را انجام دهیم و در این زمان پیامی در فضای مجازی منتشر شد که محصولات شرکت ترکی لاک ترکیه مشکل دارد که بر حسب تکلیف؛ موضوع را با وزارت بهداشت ترکیه بررسی کردیم و متوجه شدیم که این محصولات مشکل دارد و به گمرک اعلام کردیم اگر از این مورد وجود دارد اجازه ترخیص ندهند.

انتهای پیام/

نمایش بیشتر

نوشته های مشابه

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

دکمه بازگشت به بالا