آیا لنز تماسی هوشمند ممکن است جایگزین صفحه نمایش شود؟
دانشمندان در تلاش برای ساخت نوعی لنز تماسی هوشمند هستند که همانند یک صفحه نمایشگر اطلاعات را در مقابل چشم به نمایش در میآورد. این لنز همچنین قادر است با سنجیدن میزان گلوکز موجود در اشک چشم، ابتلا به دیابت را در افراد تشخیص دهد. این لنز تماسی هوشمند دارای یک لنز «اسکلرال» است. اسکلرال عدسی بزرگی است که تا سفیدی چشم امتداد دارد و دید کاربر را تصحیح میکند. این لنزها همچنین دارای یک نمایشگر کوچک microLED، حسگرهای هوشمند و باتریهای حالت جامد هستند.
تصویر کنید که درحال سخنرانی هستید، اما به جای اینکه به یادداشتهای خود نگاه کنید، کلمات جلوی چشمان شما حرکت میکنند. این تنها یکی از ویژگیهای متعددی است که سازندگان لنزهای تماسی هوشمند مدنظر دارند.
«استیو سینکلر» مالک کمپانی «Mojo» است. این کمپانی که بر روی ساخت لنز تماسی متمرکز است، تلاش میکند لنزهای تماسی هوشمندی طراحی کند که همانند یک نمایشگر برای کاربر میباشند.
سینکلر میگوید: « ما در مرحله بهینهسازی عملکرد این لنزها هستیم. تلاش داریم طراحی آن را طوری انجام دهیم که بتوان برای تمام طول روز آن را در چشم نگه داشت.»
«ربکا روجاس» مدرس علوم بیناییسنجی دانشگاه «کلمبیا» گفت: « از آنجا که این لنز تماسی هوشمند است، میتواند بر فشار داخل چشم نظارت کند. همچنین میتواند سطح گلوکز در افراد مبتلا به دیابت را اندازه بگیرد.»
تحقیقات برای ساخت عدسیهایی که میتوانند با ردیابی نشانگرهای زیستی خاص مانند مولکولهای مرتبط با سرطان یا میزان گلوکز موجود در اشک چشم، برخی از بیماریها را تشخیص دهند، درحال انجام است.
اما این فناوری با چالشهایی نیز روبرو است. یکی از چالشها تامین انرژی لنز تماسی هوشمند است. اگر قرار باشد باتری مورد استفاده قرار بگیرد، باید بسیار کوچک باشد. آیا این باتری کوچک برای انجام هرکاری مفید است؟
Mojo در تلاش برای ساخت لنزهایی است که بتوان بدون نیاز به شارژ کردن، در تمام طول روز از آنها استفاده کرد.
«دانیل لوفر» تحلیلگر ارشد امور سیاسی میگوید: «چالش بعدی حفظ حریم شخصی افراد است. این لنزها به افراد اجازه میدهند از هر محیطی عکس یا فیلم تهیه کنند. مسئله امنیت دادههای ثبت شده توسط این لنزها نیز یکی دیگر از نگرانیهای ما است.»
چالش بعدی حفظ سلامت چشم در استفاده طولانی مدت از این لنزها است. افراد باید نحوه استفاده و نصب صحیح از آن را آموزش ببینند تا برای چشم خطرآفرین نباشد.
روجاس میگوید: «مانند هر وسیله پزشکی دیگری، در ابتدا باید سلامت بیماران را در اولویت قرار دهیم، بهطوری مزایای آن بیشتر از خطرات آن در زمینه سلامتی باشد.»